Kineska vakcina Sinofarm najpopularnija u Srbiji

Kineska vakcina Sinofarm najpopularnija u Srbiji

Masovna vakcinacija u Srbiji je počela 19. januara i do sada je vakcinu primilo više od 2,6 miliona ljudi, a obe doze primilo je oko 1,1 milion gradjana. Na pitanje zašto je tek negde na sredini tog procesa primio vakcinu, a ne na početku, Vučić je rekao da je njegov stav da političari treba da se vakcinišu kada i narod.

U Srbiju je do sada stiglo više od 3,5 miliona vakcina, od toga je 2,5 miliona Sinofarmovih. Prvi kontigent od milion doza kineskih vakcina stigao je 16. januara.

Premijerka Srbije je rekla da je jednom dozom vakcinisano oko 26 odsto punoletne populacije a oko 20 odsto je primilo i revakcinu. Cilj je da do kraja aprila 40 odsto punoletne populacije bude vakcinisano makar prvom vakcinom.

U starosnoj grupi od 65 do 74 godine preko 51 odsto stanovništva je vakcinisano, a u starosnoj grupi iznad 74 godine preko 42 odsto.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja je omogućila i stranim držvaljanima da se besplatno vakcinišu. Ranije su mogli da to urade bez zakazivanja, ali zbog velikih gužvi sada je obavezno da se prijave i da dobiju termin za vakcinaciju.

Privredna komora Srbije obezbedila 10.000 vakcina za privrednike iz regiona i taj poziv je jedino odbila Privredna komora Kosova. U Beogradu i Nišu je besplatno vakcinisano više od 7.500 privrednika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.