Google: Smanjujemo pojavljivanje sadržaja niskog kvaliteta u pretrazi

Google: Smanjujemo pojavljivanje sadržaja niskog kvaliteta u pretrazi

Otkad postoji Google i njegov pretraživač, čak i najveće i najveće kompanije su potrošile milione na samo stvaranje sadržaja koji je „pogodan za SEO” zbog kojeg se pojavljuju na Google-ovim cenjenim pozicijama u pretrazi. To je dovelo do ogromnog nereda „agencija“ i slobodnjaka, koji bi koristili prave ključne reči i fraze za kreiranje sadržaja prilagođenog SEO-u, dovoljno da prevare Google-ov prilično napredni algoritam. Ta praksa bi uskoro mogla da prestane.

U novoj najavi, Google je rekao da će sledeće nedelje pokrenuti „korisno ažuriranje sadržaja“ kako bi se pozabavilo sadržajem za koji se čini da je prvenstveno stvoren za dobro rangiranje u pretraživačima, a ne da pomogne ili informiše ljude. Ovo ažuriranje rangiranja će pomoći da se osigura da neoriginalni sadržaj niskog kvaliteta ne bude visoko rangiran u Pretrazi. „Naše testiranje je pokazalo da će to posebno poboljšati rezultate koji se odnose na onlajn obrazovanje, kao i na umetnost i zabavu, kupovinu i tehnološke sadržaje“, rekao je Google-ov javni saradnik za pretragu, Deni Salivan u postu na blogu.

Na primer, ako tražite informacije o novom filmu, možda ste ranije videli članke koji su objedinjavali recenzije sa drugih sajtova bez dodavanja perspektiva izvan onoga što je dostupno na drugim mestima. Ovo nije od velike pomoći ako očekujete da pročitate nešto novo. Sa ovim ažuriranjem videćete više rezultata sa jedinstvenim, autentičnim informacijama, tako da je veća verovatnoća da ćete pročitati nešto što niste ranije videli.

Šta bi to značilo za kreatore sadržaja? Pa, ako kreirate originalni sadržaj visokog kvaliteta, vredan čitanja, ne morate mnogo da brinete i očuvajte svoj opšti SEO netaknut. Ako ste na drugoj strani tabele marketinga sadržaja, stvari će vam postati teže. Gugl kaže da će nastaviti da usavršava sisteme dalje u skladu sa ovom novom ambicijom i da će nastaviti da otežava da se neoriginalni sadržaj niskog kvaliteta pojavljuje na višem mestu u rezultatima pretrage.

U stvari, Google kaže da će i ovo ažuriranje odneti u „Recenzije“. Dobro je poznata činjenica kako određene kompanije koriste prednosti objavljivanja lažnih recenzija, ponekad preko agencija ili botova, kako bi povećale kupovinu potrošača. Gugl želi da to promeni. Stoga će objaviti još jedno ažuriranje kako bi bilo još lakše pronaći visokokvalitetne, originalne kritike. „Nastavićemo ovaj rad kako bismo bili sigurni da ćete pronaći najkorisnije informacije kada istražujete kupovinu na vebu“, dodao je Salivan u postu na blogu.