Vlada Kalifornije: Ne punite električne automobile

Vlada Kalifornije: Ne punite električne automobile

Kalifornijski operater električne mreže upozorio je stanovnike države da će u narednim danima uputiti dobrovoljne pozive za uštedu struje, pošto toplotni talas preti da prekine snabdevanje električnom energijom.

Kalifornijski nezavisni sistemski operater (ISO), koji upravlja državnom električnom mrežom, rekao je u utorak da će izdati seriju ‘Fleks upozorenja’ tokom narednih dana, izvestio je Sakramento Bi. Ova upozorenja pozivaju stanovnike države da drže svoje termostate iznad 78 stepeni Farenhajta (25,5 Celzijusa), izbegavaju korišćenje velikih uređaja i isključe sva nepotrebna svetla.

Među nizom saveta za uštedu energije, ISO takođe poziva Kalifornijce da ne pune električna vozila tokom dana.

Toplotni talasi povećavaju rizik od nestanka struje, jer su domaćinstva prinuđena da uključe svoje klima-uređaje. Ovaj rizik je najveći tokom ranih večernjih sati, kada solarni paneli više ne funkcionišu, ali domovima i dalje treba hlađenje i osvetljenje. Sa temperaturama koje će dostići 10-20 stepeni iznad normale od srede do sledećeg utorka, vršna potražnja će biti dostignuta u ponedeljak ili na Dan rada.

Upozorenje ISO-a usledilo je manje od nedelju dana nakon što je Odbor za vazdušne resurse Kalifornije izglasao da odobri plan guvernera Gavina Njusoma da zabrani prodaju automobila na benzin u Kaliforniji do 2035. Dok je Njusom tvrdio da će zabrana smanjiti „915 miliona barela nafte vrednih emisija” iz vazduha, San Francisco Chronicle je primetio da bi od Kalifornije bilo potrebno da proširi kapacitet svoje električne mreže za 30%.

Analiza CalMattersa, neprofitne novinske organizacije, pokazala je da bi Njusomov plan takođe mogao da izbaci skoro 32.000 mehaničara bez posla.

Njusom je pozvao državne zakonodavce da daju do 1,4 milijarde dolara energetskoj kompaniji PG&E Corp kako bi poslednju preostalu nuklearnu elektranu u Kaliforniji održala otvorenom još 10 godina kako bi sprečio posledice sopstvene zabrane.