Argentina naredila zaplenu venecuelanskog aviona

Argentina naredila zaplenu venecuelanskog aviona

Argentina je u četvrtak naredila zaplenu venecuelanskog aviona koji se nalazio u Buenos Ajresu od juna na zahtev Sjedinjenih Država, zbog sumnje da bi letelica iranskog porekla mogla da ima veze sa terorizmom, prenosi Rojters.

Slučaj je izazvao tenzije između Venecuele i Argentine, koje su u četvrtak ujutru pokušale da smanje ton spora navodeći da nije bilo diplomatskog incidenta koji je izazvao avion.

Bez obzira na to, argentinski savezni sudija Federiko Vilena naredio je zaplenu aviona na zahtev Sjedinjenih Država i uprkos pritužbama levičarske vlade Venecuele Nikolasa Madura, izvestile su agencije kao što je argentinska državna novinska agencija Telam.

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa pregledali su avion u četvrtak popodne, prenose argentinski mediji.

Avion, koji je iranska kompanija Mahan Air prodala venecuelanskoj avio-kompaniji Emtrasur, imobilizirali su u junu argentinski zvaničnici. I Mahan Air i Emtrasur su sankcionisani od strane Sjedinjenih Država.

Boing 747 je u trenutku dolaska u Buenos Ajres imao posadu od 14 Venecuelanaca i pet Iranaca.

Ramon Velaskez Araguajan, ministar saobraćaja Venecuele, i grupa poslanika sastali su se sa argentinskim ambasadorom Oskarom Labordeom kako bi dali izjavu u kojoj su radnici avio-kompanije izrazili želju da se posada i avioni vrate u svoju zemlju.

Portparol argentinske vlade levog centra, Gabrijela Seruti, nastojala je u četvrtak da minimizira očigledan sukob između dve zemlje, rekavši da su kritičke izjave venecuelanskih političara „izrazi različitih aktera venecuelanskog života” koji ne impliciraju „diplomatski incident”.