Yandex lansira vodeći meteorološki servis u inostranstvu

Yandex lansira vodeći meteorološki servis u inostranstvu

Ruski tehnološki gigant Jandeks pokreće novi front-end meteorološki servis za strana preduzeća, saopštila je kompanija u petak.

„ Yandek.Veather počinje da radi sa stranim kompanijama. Rešenja zasnovana na Meteumu… će se koristiti u različitim zemljama. Prvi će biti Meksiko i Brazil“, navodi se.

Prema kompaniji, YandexWeather je jedinstven zbog tehnologije koja stoji iza njega – Meteuma, „prve svetske tehnologije za vremensku prognozu, čiji se algoritmi zasnivaju ne samo na prikupljanju podataka sa uređaja, već i na porukama korisnika“.

Kompanija očekuje da će usluga postati popularna u različitim sferama, od avijacije, brodarstva i građevinarstva do osiguranja, poljoprivrede i komunalnih usluga.

„Vreme utiče na prodaju, između ostalog. Poznato je da potražnja generalno raste tokom sunčanih dana, a onlajn kupovine se povećavaju po hladnom vremenu. Uzimajući u obzir takve faktore, možete efikasnije poslovati “, rekao je Jandeks.

„Ne zavise samo ljudi od vremena, već i preduzeća. Naš cilj je da im pružimo tačne vremenske podatke koji su im potrebni za donošenje odluka. Istovremeno, ne samo da imamo gotova rešenja za različite industrije, već i mogućnost da ih prilagodimo potrebama određene kompanije “, rekao je Aleksandar Ganšin.

Jandeks je najveća tehnološka kompanija u Rusiji. Njegova usluga vremenske prognoze zasnovana na Meteum tehnologiji prvi put je pokrenuta 2015. godine. U julu prošle godine predstavila je poboljšanu verziju tehnologije – Meteum 2.0. Za razliku od svog prethodnika, ugradio je korisničke poruke kao izvor za prognoze. Kompanija je saopštila da je to poboljšalo tačnost njenih kratkoročnih prognoza za 20%. Osim korisničkih podataka, tehnologija koristi pet različitih modela predviđanja, uključujući satelitske slike i radarske podatke.