CIA: Putin je „suviše zdrav“

CIA: Putin je „suviše zdrav“

Predsednik Vladimir Putin je „suviše zdrav“, rekao je u sredu direktor CIA Vilijam Berns, odbacivši spekulacije o blagostanju ruskog lidera.

„Puno je glasina o zdravlju predsednika Putina, a koliko možemo da kažemo, on je potpuno prezdrav. To nije formalna obaveštajna presuda“, rekao je on, govoreći na Aspenovom bezbednosnom forumu.

Komentare šefa CIA kasnije je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je u četvrtak izjavio da je ruski lider dobrog zdravlja. „Ukrajinski, američki i britanski potencijalni medijski profesionalci poslednjih meseci šire lažne priče o predsednikovom zdravstvenom stanju. Sve je ovo prevara“, rekao je on.

Peskov se osvrnuo i na činjenicu da se predsednik izvinio zbog kašlja na forumu Snažne ideje za novo vreme. Portparol Kremlja je to pripisao prekomernom izlaganju klimatizaciji tokom posete Teheranu. „Što se tiče klima-uređaja, to je tačno, napolju je vruće, 40C, ali je hladno pod klimom. I moj glas je postao hrapav. Takve stvari se dešavaju, ništa strašno“, objasnio je Peskov. Ranije ove nedelje, Putin je otputovao u Teheran na razgovore sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Opaske i Bernsa i Peskova dolaze nakon bujice spekulacija u zapadnim medijima i zvaničnika o tome da je Putin lošeg zdravlja i da je bio podvrgnut liječenju od raka, pa čak i preživio pokušaj atentata. U nagađanju su učestvovali i ukrajinski zvaničnici. Krajem juna, šef obaveštajne službe odbrane Kiril Budanov izjavio je da „Putin nema dug život pred sobom“, navodeći navodni ukrajinski špijunski lanac u Kremlju. Moskva je više puta demantovala tvrdnje o lošem zdravstvenom stanju.