Kina ukida obaveznu vakcinaciju nakon 2 dana

Kina ukida obaveznu vakcinaciju nakon 2 dana

Peking odustao od predložene obavezne vakcinacije koji bi imao ograničen pristup javnim mestima samo za izbodene stanovnike, saopštio je grad u četvrtak, pozivajući se na odbijanje javnosti. Kineska prestonica tek je u sredu objavila pravilo.

Umesto da zahtevaju vakcinaciju, stanovnici Pekinga sada mogu da uđu na sva javna mesta sa negativnim rezultatom testa na Covid pre manje od 72 sata i merenjem temperature, rekao je gradski zvaničnik državnim medijima, dodajući da će vlada nastaviti da promoviše vakcinaciju na dobrovoljnoj bazi.

Predviđena da stupi na snagu 11. jula, ova politika bi zabranila pristup pozorištima, muzejima, bioskopima, teretanama, lokacijama za obuku i podučavanje, dok bi medicinsko osoblje, zaposleni u društvenim službama, operateri za opremanje doma, dobavljači ekspresne isporuke i učesnici konferencije morali da ne samo da dobiju injekciju, već dobiju i podsticaj da nastave sa svojim poslovima.

Dok je Li Ang iz pekinške opštinske zdravstvene komisije insistirao da će postojati izuzeci za one koji se ne kvalifikuju za vakcinaciju, mnoge druge zemlje čije su vlade prvobitno obećale slične izuzetke nisu uspele da ispune. Niti se obavezna vakcinacija ne bi rešila gradskih pravila testiranja, koja zahtevaju da se stanovnici testiraju najmanje jednom u tri dana da bi ušli u javne prostore.

Stanovnici su otvoreno doveli u pitanje efikasnost vakcine protiv omikronske varijante na društvenim medijima i osudili predloženu obaveznu vakcinaciju kao nezakonito ograničenje njihove slobode. Studija sprovedena u Danskoj pokazala je da su i Pfizer i Moderna vakcine pokazale negativnu efikasnost protiv omikronske varijante samo tri meseca nakon vakcinacije, iako naučnici nisu testirali nijednu od kineskih formula vakcine protiv Covid-19.

„Preokret pokazuje moć javnog mnjenja“, primetio je bivši urednik Global Timesa Hu Ksijin na svom zvaničnom Veibo nalogu nakon što je najavljeno povlačenje, objašnjavajući da iako „kineskim društvom dominira vlada“, oni su „podržali pred licem javno odbijanje. To znači da prihvataju stav javnosti o obaveznoj vakcinaciji kao nezakonit. ”

Dok je 90% kineskog stanovništva navodno potpuno vakcinisano, obavezna vakcinacija je delimično imala za cilj da podstakne starije stanovnike da dobiju vakcinu – stopa vakcinacije starijih u Pekingu je iznad 80%, ali kontinuirano oklevanje preostalih onih koji se drže je iritiralo one koji krive starije osobe koje se nisu vakcinisale za blokade i druge nezgodne politike povezane sa državnom strategijom Covid Zero.