Elon Musk nastoji da odustane od Tviter ugovora

Elon Musk nastoji da odustane od Tviter ugovora

Glavni izvršni direktor Tesla Inc (TSLA.O) Elon Musk rekao je u petak da planira da raskine ugovor vredan 44 milijarde dolara za Tvitter Inc (TVTR.N), rekavši da kompanija društvenih medija nije pružila informacije o lažnim naloga na platformi.

Akcije Tvitera su pale za 7% u produženom trgovanju. Musk je u aprilu ponudio 54,20 dolara po akciji.

U podnesku, Muskovi advokati su rekli da Tviter nije uspeo ili je odbio da odgovori na više zahteva za informacijama o lažnim ili neželjenim nalozima na platformi, što je od suštinskog značaja za poslovni učinak kompanije.

„Tviter je u materijalnom kršenju više odredbi tog sporazuma, čini se da je dao lažne i obmanjujuće izjave na koje se g. Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o spajanju“, navodi se u podnesku.

Najava je još jedan preokret u sagi-hoće-neće-hoće nakon što je najbogatija osoba na svetu u aprilu sklopila ugovor za Tviter vredan 44 milijarde dolara, ali je potom stavila otkup na čekanje dok kompanija društvenih medija ne dokaže da botovi za neželjenu poštu imaju manje novca. više od 5% njegovih ukupnih korisnika.

Uslovi ugovora zahtevaju da Musk plati naknadu za raskid od milijardu dolara ako ne završi transakciju.

Mask je zapretio da će prekinuti dogovor ukoliko kompanija ne pokaže dokaz da su nalozi za neželjenu poštu i botove bili manje od 5% korisnika koji vide oglašavanje na društvenoj mreži.

Odluka će verovatno dovesti do dugotrajne pravne borbe između milijardera i 16-godišnje kompanije sa sedištem u San Francisku.

Tviter nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.