Računi za energiju u Velikoj Britaniji rastu

Računi za energiju u Velikoj Britaniji rastu

Potrošači u Velikoj Britaniji će uskoro plaćati u proseku više od 3.300 funti godišnje za troškove energije u domaćinstvima, što je povećanje od 71% u odnosu na rekordno visoke cene komunalnih usluga koje trenutno imaju, pošto veleprodajne cene prirodnog gasa rastu usred antiruskih sankcija protiv Ukrajine kriza, predviđa istraživačka firma.

Gornja granica cene energije koju je odredio regulator Ofgem skočiće na 3.363 funti godišnje (nešto više od 4.000 dolara) za prosečno domaćinstvo do januara sa trenutnog nivoa od 1.971 funti, prema najnovijim projekcijama prognostičara Kornvol insajta, objavljenim u petak. Kompanija je takođe podigla svoju godišnju projekciju troškova za period oktobar-decembar na 3.244 funti, što je 12% više u odnosu na predviđanje za treći kvartal koje je napravila pre samo dve nedelje.

Ako je nova oktobarska procena Kornvola tačna, troškovi energije potrošača u Velikoj Britaniji će skočiti za 154% u protekloj godini kada Ofgem objavi svoju gornju cenu za sledeći kvartal. Troškovi komunalnih usluga se uglavnom zasnivaju na cenama energije na veleprodajnim tržištima, a Ofgemova najniža granica cena primenjuje se na oko 22 miliona domaćinstava sa podrazumevanim tarifama koje se direktno terete sa njihovih bankovnih računa. Ostala domaćinstva plaćaju još veće stope.

Čak i pre rusko-ukrajinskog sukoba, potrošači u Velikoj Britaniji su primetili oštra povećanja troškova energije. Granica cena koju je Ofgem objavio početkom februara, a koja je stupila na snagu u aprilu, označila je povećanje od 54% u odnosu na prethodnu stopu.

Raniji porast udvostručio je broj domaćinstava u Velikoj Britaniji u „siromaštvu goriva“ – što znači da više od 10% njihovog prihoda pojedu računi za energiju – na 5 miliona, procijenila je Resolution Foundation u aprilu. Godišnji troškovi od 3.000 funti mogli bi da dovedu do toga da se 8,5 miliona domaćinstava muči da plati svoje račune za grejanje i struju, prema grupi pod nazivom Koalicija za borbu protiv siromaštva.

„Potrošači energije se suočavaju sa perspektivom veoma skupe zime“, rekao je Kreg Loveri, glavni konsultant u kompaniji Cornvall Insight. On je dodao da je, pored neizvesnosti u vezi sa isporukom ruskog gasa, nedavni štrajk norveških radnika nafte i gasa doveo do porasta cena na „još nedopustiviji nivo”.

Ukupna stopa inflacije u Velikoj Britaniji porasla je na 40-godišnji maksimum u maju, delimično podstaknuta rastom cena hrane i benzina.