Podoljak: Ukrajina sa Rusijom razgovara samo o humanitarnim pitanjima

Podoljak: Ukrajina sa Rusijom razgovara samo o humanitarnim pitanjima

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da samo podgrupa za humanitarna pitanja vodi pregovore sa Rusijom, prenosi Ukrinform.

„Postoje određeni kontakti, ali na nivou humanitarnih podgrupa. Zato što uvek treba da rešavamo pitanja koja se odnose na razmenu zarobljenika i razmenu tela. A ako je moguće, treba otvoriti i određene humanitarne koridore. Sa političkog i diplomatskog sa tačke gledišta, [pregovori Ukrajine i Rusije] su pauzirani“, rekao je Podoliak.

On je rekao da je do pauze u pregovorima došlo jer Rusija nastavlja da koristi svoju vojsku kao topovsko meso kako bi ojačala svoje pozicije.

„Rusija i dalje veruje da sada ima dovoljno ljudstva, koju neće požaliti da koristi kao potrošni materijal, koju neće požaliti što je izgubila na bojnom polju. Odnosno, oni sigurno slede ovu iluziju i žele da dobiju određene taktičke poraze. ako imamo određene taktičke pobede, mogli bismo da sednemo za pregovarački sto“, rekao je Podoliak.

Nerealnim je nazvao i uslove Rusije, koji samo odlažu rat za neko vreme.

„Ruski uslovi su u svakom slučaju neprihvatljivi. Zato što uopšte ne odražavaju realnost. To jest, oni su ti koji će jednostavno odložiti rat za neko vreme“, rekao je Podoliak.