Abramovičevi avioni zaplenjeni zbog letova za Ukrajinu

Abramovičevi avioni zaplenjeni zbog letova za Ukrajinu

Osnova za zaplenu dva aviona ruskog oligarha Romana Abramoviča u SAD bili su letovi između Rusije i Ukrajine u okviru neformalnog pregovaračkog procesa, prenosi The Wall Street Journal.

Sagovornik izdanja, blizak Abramoviču, tvrdi da su februarski letovi, koji su postali osnov za hapšenje aviona, izvedeni na zahtev ukrajinskih zvaničnika za organizovanje humanitarnih koridora. Dodao je da su za to znale američke obaveštajne službe.

Od početka potpune invazije, Abramovič je preuzeo ulogu neformalnog posrednika između Kijeva i Moskve. Prvo je jednostavno prenosio poruke stranama, a zatim se, kako navodi VSJ, uključio u pregovore o evakuaciji civila i razmeni zarobljenika.

Napominje se da je upravo zbog ove posredničke uloge ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio od SAD da ne uvode sankcije Abramoviču. Istovremeno, Britanija i EU uvele su ograničenja protiv ruskog oligarha zbog njegovih bliskih veza sa Putinom.

Sada Abramovič i više desetina drugih ruskih oligarha osporavaju evropske sankcije na Sudu Evropske unije.

Podsetimo, početkom juna savezni sudija u Njujorku je u ponedeljak izdao nalog za hapšenje američkog Ministarstva pravde aviona Boeing 787-8 Dreamliner i Gulfstream G650ER, koji se dovode u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Federalni istražni biro, koji je zatražio nalog za zaplenu brodova, kaže da ih Abramovič poseduje preko niza fiktivnih kompanija registrovanih na Kipru, Džersiju i Britanskim Devičanskim ostrvima. Ovo je takođe potvrdilo istragu UP-a.