Američki sud potvrdio dogovor o razmeni zemljišta u Arizoni za rudnik bakra Rio Tinto

Američki sud potvrdio dogovor o razmeni zemljišta u Arizoni za rudnik bakra Rio Tinto

Američki žalbeni sud presudio je da savezna vlada može dati hiljade hektara u Arizoni kompaniji Rio Tinto Plc (RIO.AKS)(RIO.L) za rudnik bakra, potvrdivši presudu nižeg suda i odbacivši zahtev Indijanaca koji su rekli zemlja ima verski i kulturni značaj.

Presuda 2-1 9. okružnog apelacionog suda SAD u San Francisku, izdata u petak kasno uveče, u suštini se odnosi na odluku iz 2014. koju su doneli američki Kongres i tadašnji predsednik Barak Obama da daju zemljište Riju za njegov Rezolucioni bakar projekat kao deo složenog posla razmene zemljišta.

Apač Stronghold, neprofitna grupa koju čine članovi plemena San Karlos Apači i drugi, saopštila je da će podneti žalbu Vrhovnom sudu SAD.

Spor u Arizoni je usredsređen na kamp Oak Flat u državnom vlasništvu, koji neki Apači smatraju domom božanstava i koji se nalazi na vrhu rezerve od više od 40 milijardi funti bakra. Ako se izgradi rudnik, stvorio bi krater širok 2 milje (3 km) i dubok 1000 stopa (304 m) koji bi uništio to mesto obožavanja.

Rio i manjinski partner BHP Group Plc već su potrošili više od milijardu dolara na projekat bez proizvodnje bakra.

Dok su dve sudije rekle da su osetljive na verske brige Apača, naglasile su da je njihova odluka usko prilagođena pitanju da li vlada može da radi šta hoće sa sopstvenom zemljom i da li bi transfer zemlje sprečio Apače da praktikuju svoju veru.

„Dok smo došli do ovog zaključka, ne radujemo se. Umesto toga, prepoznajemo duboke veze koje Apači imaju sa Oak Flatom“, rekao je sud u svojoj presudi na 58 stranica. „Ovaj spor se mora rešiti kao i većina drugih u našoj pluralističkoj naciji: političkim procesom.

Sudija suprotnog mišljenja je rekao da je „apsurdno“ i „nelogično“ misliti da razmena zemljišta neće ugroziti verska prava Apača.

Predlog zakona koji se razmatra u američkom Kongresu poništio bi zamenu zemljišta iz 2014. godine, iako je njegova sudbina nejasna. Predsednik Džo Bajden je prošle godine preduzeo korake da pauzira zamenu zemljišta, iako ima nekoliko opcija da je odloži na neodređeno vreme.

„Svi dokazi sugerišu da je razmena zemljišta imala za cilj da olakša aktivnosti istraživanja minerala – ništa više i ništa manje“, navodi se u presudi suda. Predloženi projekat rudnika dolazi kada skače potražnja za bakrom za proizvodnju električnih vozila (EV) i drugih elektronskih uređaja.

Vendsler Nosi, jedan od vođa Apač Strongholda, osudio je odluku. „Moja deca, unuci i generacije posle njih zaslužuju da praktikuju našu tradiciju u Oak Flatu“, rekao je on.

Rio, koji se nalazi u Australiji i Britaniji, rekao je da će nastaviti da razgovara sa Apačima i drugima koji se protive rudniku. „Postoji značajna lokalna podrška projektu, međutim, mi poštujemo stavove grupa koje mu se protive i nastavićemo naše napore da razumemo, odgovorimo i ublažimo ove zabrinutosti“, rekao je portparol Rija Simon Letendre.

Mila Besich, demokratska gradonačelnica Superiora, grada najbližeg kampu, i pristalica rudnika, rekla je da joj je laknulo ovom presudom. „Presuda 9. okruga daje dodatnu potvrdu da se izdavanje dozvole mora nastaviti“, rekao je Besich.

Predstavnici BHP-a nisu bili odmah dostupni za komentar. Teri Rambler, predsednik plemena San Karlos Apača, nije odmah bio dostupan za komentar.