SAD: Dodatni paket pomoći Ukrajini od 450 miliona dolara

SAD: Dodatni paket pomoći Ukrajini od 450 miliona dolara

Bela kuća je najavila dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini kako bi obezbedila transfer više naoružanja i opreme Oružanim snagama Ukrajine, uključujući sisteme HIMARS, municiju i drugu opremu.

„Sjedinjene Države su najavile dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 450 miliona dolara kao deo naše posvećenosti da pomognemo Ukrajini da odbrani svoju demokratiju pred neizazvanom ruskom agresijom“, rekao je Džon Kirbi, koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije tokom sastanka. brifing u Beloj kući, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema Kirbiju, novi paket sadrži „oružje i opremu, uključujući nove visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, desetine hiljada dodatnih metaka za artiljerijske sisteme koji su već obezbeđeni i patrolne čamce“.

Kao što je navedeno, ovo je 13. put da je američki predsednik Bajden odobrio predsednički paket povlačenja tokom rata, čime je ukupan iznos američke bezbednosne pomoći pružene Ukrajini od 24. februara 2022. dostigao 6,1 milijardu dolara.

Kako je saopšteno, američki predsednik Džo Bajden uverio je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da će Sjedinjene Države nastaviti da jačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine.