Rojters: Indijska kupovina ruske nafte vrtoglavo porasla

Rojters: Indijska kupovina ruske nafte vrtoglavo porasla

Indija je uvezla šest puta više ruskog uglja u 20 dana do srede nego u istom periodu prošle godine, preneo je Rojters u subotu. Tokom istog perioda, uvoz ruske nafte iz Nju Delhija porastao je za faktor više od 31. Ovo povećanje dolazi uprkos tome što SAD pozivaju Indiju da ne povećava kupovinu ruskih resursa.

Najnoviji podaci označavaju nastavak trenda koji je u toku otkako su zapadne zemlje isključile ruska fosilna goriva nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini. Dok su SAD i Velika Britanija obustavile uvoz ruske nafte i gasa, a EU je najavila postepenu zabranu ruskog uglja i eventualno povlačenje iz ruske nafte, Rusija je u maju postala drugi po veličini dobavljač sirove nafte za Indiju, istisnuvši Saudijsku Arabiju.

Šestostruko povećanje uvoza uglja Indije dovodi njen obim trgovine sa Rusijom na 331,17 miliona dolara, rekao je Rojters, pozivajući se na neobjavljene podatke indijske vlade. Više od 31 puta povećanje uvoza nafte iznosi, prema istim podacima, obim trgovine od 2,22 milijarde dolara.

Indijska kupovina nafte iz Rusije u proseku je iznosila 110,86 miliona dolara dnevno u periodu od 20 dana, što je više nego trostruko u odnosu na 31,16 miliona dolara koje je Nju Delhi potrošio u prethodna tri meseca, primetio je Rojters.

Prema izvorima novinske agencije, ruski trgovci su indijskim kupcima ponudili „privlačne“ popuste i prihvataju plaćanja u indijskim rupijama i dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U međuvremenu, Rusija je zahtevala da „neprijateljske” zemlje – odnosno one u EU i Severnoj Americi koje su uvele sankcije Moskvi – plaćaju rusku energiju u rubljama, i to bez popusta.

Indija je i ranije održavala bliske odnose sa Rusijom i Sovjetskim Savezom. Iako je njena vlada pozvala na diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, ona nije uvela nikakve sankcije Rusiji i uzdržala se od glasanja Generalne skupštine UN u martu na kojem se osuđuje vojna operacija Moskve.

Kao odgovor, SAD su se udvarale vladi premijera Narendre Modija sa ponudama za ugovore o oružju i pozvale Modija da ne pojačava kupovinu ruskog goriva.