Šolc: Nemačko oružje će stići u Ukrajinu na vreme

Šolc: Nemačko oružje će stići u Ukrajinu na vreme

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će nemačko oružje koje je Ukrajina zatražila za borbu protiv ruskih trupa stići na vreme.

„Ono [oružje za Ukrajinu] će stići na vreme“, rekao je Šolc u intervjuu novinskoj agenciji dpa, prenosi Ukrinform.

Šolc je istovremeno napomenuo da će Ukrajini biti dat prioritet u redu za isporuku oružja.

„Znate da već postoji duga lista kupaca koji čekaju da ih dobiju za dve i tri godine“, rekao je on, što znači da je morao da se promeni protokol za isporuku kako bi ih Ukrajina brže primila.

„Oni sada rade na tome da se to desi“, dodao je on.

Teško naoružanje Ukrajini biće isporučeno Ukrajini nakon što pripadnici Oružanih snaga Ukrajine prođu obuku, precizirala je kancelarka, napominjući da će isporuke uključivati protivraketne sisteme i MLRS.

„Isporučićemo antibalistički sistem koji je u stanju da spase Odesu ili Kijev. Takođe smo odlučili zajedno sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Državama da isporučimo višecevne raketne bacače“, rekao je on.

Kako je saopšteno, Olaf Šolc je zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom Italije Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom boravio u poseti Ukrajini 16. juna. Oni i ukrajinsko rukovodstvo razgovarali su o koracima za jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, globalnu bezbednost hrane, kao i evropske integracije i sankcije Rusiji.