Izrael, Egipat i EU potpisali ugovor o izvozu gasa

Izrael, Egipat i EU potpisali ugovor o izvozu gasa

Egipat, Izrael i Evropska unija potpisali su sporazum o povećanju isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) u zemlje članice EU, izvestio je u sredu Skaj njuz Arabija. Brisel se nada da će mu sporazum pomoći da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

„Sporazum će omogućiti da Izrael šalje više gasa preko Egipta, koji ima kapacitete da ga utekočini za izvoz morem“, rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa egipatskim i izraelskim ministrima energetike.

EU je 2021. uvezla oko 40% svog gasa iz Rusije. Veliko oslanjanje na kupovinu energije iz zemlje otežava bloku da proširi svoje sankcije vezane za Ukrajinu.

Očekuje se da će gas namenjen evropskim potrošačima ići iz Izraela putem gasovoda direktno do egipatskog LNG terminala na obali Sredozemnog mora pre nego što se utovari u tankere i otpremi na sever na evropsko tržište.

Deo izraelskog gasa se već šalje cevovodima u fabrike za tečnost u Egiptu, gde se tečni i ponovo izvozi. Izrael navodno upravlja sa dva gasna polja u blizini svoje mediteranske obale koja zajedno drže oko 690 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, dok je treća platforma na moru u radovima.

Egipat je takođe proizvođač gasa, ali je njegov izvoz ograničen rastućom domaćom tražnjom. Istovremeno, velika postrojenja prirodnog gasa u zemlji na Mediteranu ostala su uglavnom neaktivna od pobune u zemlji 2011. koja je dovela do svrgavanja tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Egipatska vlada je modernizovala objekte poslednjih godina i ima ambicije da postane regionalno energetsko čvorište.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a