Horner optužuje Mercedes da je rekao Hamiltonu da se žali na bolove u leđima

Horner optužuje Mercedes da je rekao Hamiltonu da se žali na bolove u leđima

Kristijan Horner je sugerisao da je Mercedes rekao Luisu Hamiltonu da se žali na bolove u leđima u svakoj prilici u pokušaju da natera FIA da promeni pravila u Mercedesovu korist.

Budući da je tim koji je najviše patio od efekta poskakivanja na Velikoj nagradi Azerbejdžana ovog vikenda, Hamilton i njegov timski kolega Džordž Rasel su bili poraženi dok su jurili po neravnom uličnom krugu. Oba vozača su se žalila na nelagodnost, a Hamilton je posebno opisao stepen svog bola.

Sedmostruki svetski šampion je izgledao kao da je u agoniji dok se polako penjao iz svog V13 na kraju trke, držeći leđa dok je sedeo na vrhu automobila. Kasnije je pričao o jakom bolu, dok je Toto Volf sugerisao da možda neće biti spreman za trku na Velikoj nagradi Kanade sledećeg vikenda.

Ali Horner, čiji je tim Red Bull-a ove godine iskusio mnogo manje probleme, sumnja da bi Mercedes mogao da pokaže da je to veći problem nego što zaista jeste. Upitan šta bi uradio da njegov tim toliko pati, odgovorio je: „Reci im da se žale što više mogu preko radija i da od toga naprave što veći problem.

Upitan da li smatra da je to ono što Mercedes radi, on je elaborirao: „Naravno da jeste. Vidite, to je neprijatno, ali postoje načini da se poskakivanje popravi, ali to šteti performansama automobila. Šta je najlakše učiniti? Žalite se od sa bezbednosne tačke gledišta, ali svaki tim ima izbor.“

„Ako je to bila stvarna zabrinutost za bezbednost u celoj stazi, onda je to nešto što bi trebalo razmotriti, ali ako utiče samo na izolovane ljude ili timove, onda je to nešto čime bi tim potencijalno trebalo da se bavi.

Očigledno zabrinut da bi Mercedes to mogao da problem predstavi kao bezbednosno pitanje kako bi iznudio promenu pravila u svoju korist, Horner je nastavio da kaže da bi takav ishod bio „nepravedan“ prema timu koji je radio i trošio novac na iskorenjivanje ovog problema u svom sopstveni automobili. „Najlakše je očigledno podići auto tako da tim ima izbor da to uradi“, rekao je otvoreno.

„Imate izbor gde da vozite svoj automobil i nikada ne bi trebalo da vozite automobil koji nije bezbedan. Postoje određeni automobili koji imaju neke probleme i određeni automobili sa vrlo malo problema. Izgleda nepravedno kažnjavati one koji su uradili pristojan posao u odnosu na one koji su možda malo promašili cilj.“