SAD rade na novom ruskom naftnom planu

SAD rade na novom ruskom naftnom planu

Vašington traži način da kazni Moskvu, a da istovremeno zadrži cene nafte od rasta, kaže američki ministar finansija.

Sjedinjene Države su uključene u „izuzetno aktivne“ razgovore sa evropskim zemljama sa ciljem da ograniče prihode koje Rusija može da ostvari prodajom nafte, bez prekida isporuke, izjavila je u utorak američka sekretarka finansija Dženet Jelen.

Jelen je navodno rekla Komitetu za finansije Senata da američki zvaničnici žele da zadrže dotok ruske nafte na globalno tržište kako bi obuzdali cene i izbegli skok koji bi mogao da izazove svetsku recesiju.

„Ali apsolutno je cilj da se ograniči prihod koji ide Rusiji“, navodno je rekla, dodajući da postoje različiti načini da se to postigne. Sekretar finansija je precizirao da bi takve mere mogle da uključuju mogući potez kupaca da se udruže i ograniče cene koje plaćaju Moskvi.
PROČITAJTE JOŠ: Analitičari upozoravaju na propast ruskog naftnog embarga

U martu su Sjedinjene Države zabranile uvoz ruske nafte, a EU se prošle nedelje dogovorila o delimičnoj blokadi do kraja 2022. Vašington je takođe zapretio sekundarnim sankcijama zemljama koje uvoze rusku naftu.

Prema nedavnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, Rusija je do sada ove godine zaradila 50 odsto više prihoda u poređenju sa istim periodom 2021. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da zapadne sankcije neće imati uticaja na naftu u zemlji izvoza i predvideo veliki skok profita od isporuka energenata u ovoj godini.