Jermak: Ambasadori G7 da pomognu u ubrzavanju isporuke oružja

Jermak: Ambasadori G7 da pomognu u ubrzavanju isporuke oružja

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak pozvao je ambasadore zemalja G7 da pomognu u ubrzavanju snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine neophodnim naoružanjem od strane vlada njihovih zemalja.

Prema Jermaku, snabdevanje neophodnim oružjem će ubrzati pobedu Ukrajine u ovom brutalnom, ničim izazvanom ratu koji je pokrenula Rusija.

Jermak je predložio intenziviranje rada na podizanju svesti partnera o odbrambenim potrebama Ukrajine, odnosno kroz redovne brifinge za vojne stručnjake zainteresovanih zemalja i posete novinara liniji fronta itd.

Na sastanku je pokrenuto i pitanje posleratne obnove Ukrajine. Zemlje G7 pozvane su da učestvuju u inicijativi koju je pokrenuo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a koja predviđa preuzimanje patronata nad pojedinim gradovima ili regionima Ukrajine od strane partnerskih zemalja uz obezbeđivanje pune kontrole nad korišćenjem finansijskih sredstava.

Učesnici sastanka razmenili su mišljenja o načinima za nastavak izvoza žita iz Ukrajine, odnosno preko crnomorskih luka.

Strane su se saglasile o značaju održavanja redovnih brifinga za ambasadore G7, posebno uz učešće visokih vladinih zvaničnika, u cilju razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima unutrašnje i spoljnopolitičke agende.