Lebron Džejms i NBA nisu zaboravili na Britni Griner

Lebron Džejms i NBA nisu zaboravili na Britni Griner

Lebron Džejms koristi društvene mreže da podeli svoju javnu podršku VNBA zvezdi Britni Griner pozivajući američku vladu da privedenog sportistu, kojeg ruske vlasti drže više od 100 dana, „brzo i bezbedno“ vrati kući.

Džejms je tvitovao u nedelju uveče rekavši: „Moramo da se okupimo i pomognemo da uradimo sve što je moguće kako bismo brzo i bezbedno vratili BG kući!! Naš glas kao sportista je zajedno jači“.

Zatim je objavio pismo u kojem je pisalo:

„Više od 100 dana, B.G. se suočavala sa nehumanim uslovima u ruskom zatvoru i bila joj je uskraćena komunikacija sa svojom porodicom i najmilijima. Kao odlikovanoj olimpijkinji i članu elitne svetske sportske zajednice, B.G. pritvor mora da se reši iz poštovanja prema svetost svih sportova i za sve Amerikance koji putuju u inostranstvo. Imperativ je da se američka vlada odmah pozabavi ovim pitanjem ljudskih prava i učini sve što je potrebno da se Britni vrati kući.“

Pismo uključuje linkove ka peticiji Change.org koja poziva na bezbedan povratak Grinera; Peticija se približava 300.000 potpisa. Objava takođe poziva druge da koriste hashtag #VeAreBG i da označe Belu kuću u objavama u kojima se traži Grinerov povratak. Pre 2. utakmice finala NBA lige u nedelju uveče, igrači Boston Seltiksa su nosili Ve Are BG majice tokom zagrevanja, u znak podrške Grineru.

U februaru je Griner, dvostruka zlatna olimpijska medalja i zvezda centar sa Feniks Merkjurijem, privedena na moskovskom aerodromu jer je navodno u svom prtljagu imala vape kertridže napunjene uljem kanabisa. Optužbe za drogu predviđaju maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora. Prošlog meseca ruski sud produžio je Grineru pritvor za mesec dana. Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su američke diplomate prisustvovale njenom saslušanju i da su mogle da razgovaraju sa Grinerom.

„Ona radi kako se može očekivati u ovim okolnostima“, dodao je zvaničnik.

Griner je bila u Rusiji jer igra za UMMC Jekaterinburg, ruski košarkaški tim sa sedištem u Jekaterinburgu. Zbog niskih iznosa ugovora u VNBA, plate koje nude strane lige mogu privući igrače iz Sjedinjenih Država. Američka vlada je objavila da je Grinerova „pogrešno pritvorena“ – potez koji prebacuje odgovornost za njen slučaj sa konzularnih poslova na specijalnog izaslanika za poslove sa taocima.