Ministar životne sredine Dominikanske Republike ubijen u svojoj kancelariji

Ministar životne sredine Dominikanske Republike ubijen u svojoj kancelariji

Zvaničnici kažu da je Orlanda Horhea Meru, člana osnivača Moderne revolucionarne partije, ubio bliski prijatelj.

Ministar životne sredine i prirodnih resursa Dominikanske Republike ubijen je u svojoj kancelariji od strane bliskog prijatelja, saopštila je kancelarija predsednika u ponedeljak.

Vlasti su saopštile da je Orlanda Horhea Meru upucao Migel Kruz, koji je priveden. Više detalja nije bilo odmah dostupno.

Zaposleni u Ministarstvu životne sredine i prirodnih resursa rekli su novinarima da su čuli najmanje sedam pucnjava iz zgrade.

„Izražavamo naše najdublje saučešće“, saopštila je kancelarija predsednika Luisa Abinadera.

Horhe potiče iz moćne političke porodice. On je sin bivšeg dominikanskog predsednika Salvadora Horhea Blanka, a njegova sestra je zamenica ministra u Abinaderovoj administraciji. Horheov sin je poslanik Moderne revolucionarne stranke, čiji je jedan od osnivača.

Porodica je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Kruz bio Horheov prijatelj od detinjstva i da je Horhe upucan više puta.

„Naša porodica oprašta osobi koja je ovo uradila. Jedno od Orlandovih najvećih zaveštanja bilo je da se ne ljuti“, navodi se.

Policija i službenici za hitne slučajeve preplavili su kancelariju ministarstva životne sredine i prirodnih resursa u glavnom gradu Santo Domingu i zabranili ulazak u nju dok su se ožalošćeni okupili u blizini. Merina kancelarija se nalazi na četvrtom spratu zgrade u kojoj se nalazi i ministarstvo turizma.

„Zabrinuti smo zbog situacije“, navodi se u kratkom saopštenju Merinog ministarstva.

Bartolome Pujals, izvršni direktor vladinog kabineta za inovacije, napisao je da žali zbog ubistva.

„Njegova smrt je tragedija“, rekao je. „Mi dominikanci moramo da se okupimo kako bismo postigli pakt za mir i miran suživot. Nema više nasilja.”

Mera je takođe bio advokat i jedan od osnivača Moderne revolucionarne partije. Za ministra životne sredine i prirodnih resursa imenovan je u avgustu 2020.