Ruski teniski šef predviđa probleme na Vimbldonu

Ruski teniski šef predviđa probleme na Vimbldonu

Potpredsednik Ruske teniske federacije Jakov Šathin nagovestio je mogući bojkot letnjeg turnira.

Generalni sekretar i potpredsednik Ruske teniske federacije (RTF) Jakob Šathin predvideo je da će se Vimbldon suočiti sa problemima zbog nedavnih odluka ATP i VTA da mu oduzmu vredne bodove na rang listi.

Glavni organizatori turnira, All England Lavn Tennis Club (AELTC) i Lavn Tennis Association (LTA), objavili su u aprilu da će svim ruskim i beloruskim sportistima biti zabranjeno učešće na grend slemu koji počinje u Londonu 27. juna.

Ovo se desilo uprkos tome što su ATP i VTA odlučile da ne poštuju preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koje su mnoge sportske federacije postupile da ih zabrane kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, umesto toga odlučile da dozvole igračima da igraju pod neutralnim statusom jer uradili na nedavnom Otvorenom prvenstvu Francuske.

Kao odgovor na tada zabranu Vimbldona, ATP i VTA su oduzeli vredne bodove na rang listi, što je navelo neke ličnosti, kao što je bivša teniserka sveta Naomi Osaka, da sugerišu da je SV19 postao egzibicioni događaj koji bi mogla da preskoči.

Obraćajući se ovome Match TV-u, Šathin je sumnjao da li će neko igrati na turniru.

„Igrači imaju pravo izbora“, insistirao je on, ukazujući na to da je smanjen i nagradni fond i nagoveštavajući da će Vimbldonu biti „teško“ da privuče vrhunske tenisere bez bodova za plasman.

Organizacije ne mogu da im kažu ‘Morate da idete’“, istakao je on.

Šathin je ukazao na skijanje kao na primer šta se dešava sa sportskim događajima bez Rusa i našalio se da su oni koje je postavio globalni autoritet FIS postali „šampionat Norveške“.

„Prošle godine su naši teniseri [igrači] osvojili sve što je na svetu moguće. Bilo bi smešno napustiti turnire a da naši najjači igrači ne igraju na njima“, rekao je on.

Štaviše, Šathin je potvrdio da će Kup Kremlja ove godine biti održan uz prisustvo ruskih igrača i sportista iz prijateljskih zemalja koje imaju dobre odnose sa Rusijom.

„Radimo na tome“, naveo je Šathin.

„Sankcije utiču na sve, na sve aktivnosti naše zemlje, ali ona živi. Tako je i sa Kupom Kremlja, ona će živeti svoj život“, insistirao je on.