Ukrajina: Rusi trpe gubitke u novoj ofanzivi na Slavjansku

Ukrajina: Rusi trpe gubitke u novoj ofanzivi na Slavjansku

Ukrajinska vojska prijavila je još jedan dan teških borbi u regionu Donjecka, posebno na severnim prilazima ključnom gradu Slavjansku.

Generalštab oružanih snaga nije priznao gubitak teritorije, ali je rekao da su ruske trupe nastavile ofanzivu kod Svjatohirska, nekih 20 kilometara severno od Slavjanska, i da su pretrpele gubitke. Rečeno je da je bilo daljih vazdušnih udara na Slovensk. Grad se nalazi više od 300 milja istočno od glavnog grada Kijeva.

Dalje na istoku, Generalštab je saopštio da su ruske snage pokušale da upadnu u dva okruga (Bilohorivka i Nikolajevka), što bi, ako ih Ukrajinci izgube, dovelo grad Severodonjeck u opasnost od opkoljavanja.

„Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i opremi“, saopštila je vojska.

Lokalne vlasti su izvestile da je grad Bahmut — glavni stub ukrajinske odbrane Donjecka i Luganska — ponovo granatiran. Zapaljena je fabrika poljoprivrednih mašina, rekli su oni.

Borbe na jugu se nastavljaju, a teritorija prelazi u ruke otkako je ukrajinska kontraofanziva počela pre nedelju dana.

Generalštab je saopštio da Rusi sprovode ofanzivu u oblasti Bile Krinice na severu Hersonske oblasti, oblasti koju su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage. Šef regionalne vojne uprave Oleksandr Vilkul rekao je da su se ruske jedinice „povukle na ranije zauzete položaje“.

Silos za skladištenje žitarica uništen je u gradu Nikolajevu, prema snimcima sa područja koje je geolocirao CNN. Operativna komanda Jug ukrajinskih snaga saopštila je da su „iz pravca Crnog mora i sa teritorije Rusije krstarećim raketama vazdušnog baziranja napadnuta crnomorska obala Nikolajevske oblasti, luke i žitnice“.