Četiri ruska tenka i jurišni helikopter uništeni u zoni JFO

Četiri ruska tenka i jurišni helikopter uništeni u zoni JFO

Ukrajinski branioci uništili su tokom proteklog dana četiri ruska tenka, jedan jurišni helikopter i tri artiljerijska sistema u zoni Operacije združenih snaga (JFO), saopšteno je iz Operativne grupe združenih snaga na Fejsbuku.

Borci JFO nastavljaju da drže odbranu u okviru određene kontrolne zone u pravcu Donjecka i Luganska.

Na celoj odbrambenoj liniji ruske trupe koriste borbenu avijaciju, višecevne raketne sisteme, topovsku artiljeriju, tenkove, minobacače i lansiraju raketne i vazdušne udare na objekte civilne infrastrukture i mirna stambena naselja.

Ruski vojnici otvorili su vatru na više od 20 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, uništivši i oštetivši 41 civilni objekat, odnosno 33 stambene kuće, bolnicu, vodovod, kombinat stočne hrane, fabriku inžinjerije i poljoprivredno preduzeće.

U ruskom granatiranju Donjecke i Luganske oblasti ubijeno je sedam civila. Podaci o nastradalima tek treba da se ažuriraju.

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana odbila sedam napada ruskih snaga u zoni JFO. Borbe se i dalje vode na još dve lokacije.

Zajedničke snage su 5. juna 2022. godine uništile četiri ruska tenka, tri artiljerijska sistema, osam borbenih oklopnih vozila i tri motorna vozila. Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su ruski helikopter Ka-52 i bespilotnu letelicu na istoku.