Borel: Rusija odgovorna za nestašice

Borel: Rusija odgovorna za nestašice

Rusija, koja je pokrenula ničim izazvan rat protiv Ukrajine, u potpunosti je odgovorna za nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama i povezane pretnje globalnoj bezbednosti hrane.

„Agresorski ratovi ne mogu biti dozvoljeni. Sankcije EU ciljaju na sposobnost Rusije da nastavi rat. Oni ne ciljaju pšenicu. Poljoprivredni proizvodi i njihov transport su izričito isključeni. Ruska tekuća blokada ukrajinskih luka sprečava izvoz tona žita, poput kukuruza i pšenice, koji su trenutno zarobljeni u Ukrajini, jednom od glavnih svetskih proizvođača“, rekao je Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. objavljeno na Tviteru.

Kako je naveo, Rusija je direktno odgovorna za bilo kakve nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama i umesto da prekine agresiju, aktivno nastoji da odgovornost prenese na međunarodne sankcije, što je dezinformacija.

„EU će nastaviti da pokazuje punu solidarnost sa zemljama širom sveta u rešavanju ratnih posledica. Predsednik Putin treba da okonča svoj rat protiv Ukrajine. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti obnovljen. To je u interesu cele međunarodne zajednice. Mi #StandvithUkraine“, naglasio je Borrell.

Rusija je 24. februara započela sveobuhvatni rat protiv Ukrajine. Kao rezultat ruske agresije i blokade, više od 20 miliona tona žitarica za izvoz ostaje zaglavljeno u ukrajinskim lukama. Ovo je predstavljalo pretnju globalne gladi jer skoro polovina svih zaliha u okviru Svetskog programa UN za hranu otpada na ukrajinsko žito.

Kao odgovor na krizu, EU je stvorila takozvane trake solidarnosti na granici EU-Ukrajina kako bi uklonila administrativne barijere i izvozila ukrajinsko žito u EU, a zatim – kroz luke Poljske i Rumunije – na svetsko tržište. Predstavnici EU su istovremeno izrazili podršku naporima UN da obezbede humanitarne koridore za transport ukrajinskog žita brodovima preko Crnog mora.