Savezna država SAD-a olakšala nastavnicima nošenje oružja

Savezna država SAD-a olakšala nastavnicima nošenje oružja

Zakon je usvojilo zakonodavno telo Ohaja nakon serije smrtonosnih pucnjava.

Mike DeVine, guverner američke države Ohajo, rekao je da će potpisati zakon koji će omogućiti da nastavnici i drugi odrasli u školama budu naoružani sve dok završe do 24 sata obuke za vatreno oružje. Zakon je ove sedmice usvojio Senat Ohaja nakon serije smrtonosnih masovnih pucnjava.

Trenutno, da bi nosili oružje, nastavnici moraju postati mirovni oficiri, koji prolaze u proseku više od 700 sati obuke. Međutim, nedavno usvojeni zakon smanjio bi taj zahtev za više od 95%, navodi Njuz 5 Klivlend.

Predlog zakona je osmišljen da „ukloni stotine sati nastavnog plana i programa koji su nerelevantni za bezbednost u školi i da obezbedi da su zahtevi za obuku specifični za školsko okruženje i da sadrži značajnu obuku zasnovanu na scenarijima“, rekao je DeVine.

Guverner je tvrdio da će zakon zaštititi i učenike i nastavnike.

Predlog zakona ne zabranjuje školama da zahtevaju dodatnu obuku za nošenje oružja ili da u potpunosti odustanu od toga da imaju naoružane ljude na školskim terenima. Oni koji nose oružje bi bili podvrgnuti kriminalističkoj proveri svake godine.

Zakonom bi se takođe stvorilo telo pod nazivom Centar za bezbednost i krizne situacije u školama Ohaja u okviru Odeljenja za javnu bezbednost.

Republikanci su podržali nacrt dok su se demokrate protivile. Liderka manjine Predstavničkog doma Ohaja Alison Ruso rekla je da bi olakšavanje donošenja oružja u škole bilo „neodgovorno, nepromišljeno i opasno“. Ona je kritikovala svoje kolege iz GOP-a što su izabrali „zakone o pucanju prvi“, umesto temeljitije provere prošlosti i bezbednosti vatrenog oružja.

Zakonodavci GOP-a rekli su da će zakon školama dati fleksibilnost u izradi sopstvenih bezbednosnih pravila i pomoći u suočavanju sa kriminalcima. „U vanrednim situacijama u našim školama, sekunde su važne i tragedije se mogu sprečiti“, rekao je Tomas Hol, glavni sponzor zakona.

Naoružani napadač je 14. maja ubio 10 ljudi u tržnom centru u Bafalu u Njujorku. Manje od dve nedelje kasnije, tinejdžer je ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu. 1. juna, bivši pacijent otvorio je vatru u medicinskom centru u Tulsi, Oklahoma, ubivši četvoro.