Zelenski: Rusko granatiranje uništilo 113 crkava u Ukrajini

Zelenski: Rusko granatiranje uništilo 113 crkava u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska artiljerija „uništila“ 113 crkava tokom „punog rata“ sa Ukrajinom.

U svom noćnom obraćanju u subotu, Zelenski je rekao: „Među njima su i oni drevni – oni koji su izdržali Drugi svetski rat, ali nisu izdržali rusku okupaciju.

„Ima i onih koji su izgrađeni posle 1991. godine. Rekonstrukcija skita Svija Svetih Svjatohirske lavre počela je 2001. 10. juna bi bila još jedna godišnjica početka izgradnje“, rekao je on.

Ranije u subotu, CNN je izvestio da je crkva Svija Svetih u Svjatohirskoj lavri „razrušena” ruskim granatiranjem.

Zelenski je u svom obraćanju napomenuo da to „nije prvo granatiranje Lavre” i „tri monaha Lavre ubijena su u ruskom granatiranju u sredu. Bogosluženja su prinuđena da se održavaju u podrumu”.

Prema rečima predsednika, u Lavri su „stalni“ zvuci nadolazeće ruske artiljerije.

Zelenski je istakao da Svjatohirska lavra „pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, za koju se u Moskvi i dalje smatra povezanom sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ali ni to ne zaustavlja rusku vojsku“.

U svetlu „podrške pravoslavnih jeraraha u Rusiji agresiji na Ukrajinu“, Zelenski je pozvao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu „da izvuče zaključke“.

„Ruska vojska može da prestane da pali crkve. Ruska vojska može da prestane da uništava gradove. Ruska vojska može da prestane da ubija decu. Ako ista osoba u Moskvi samo izda takvo naređenje. A činjenica da još uvek nema tog naređenja je očigledna poniženje za ceo svet“, rekao je on.