Britanija želi da spreči energetsku krizu

Britanija želi da spreči energetsku krizu

Britanske vlasti su u pregovorima da ponovo otvore ključno skladište prirodnog gasa kako bi se uhvatile u koštac sa energetskom krizom koja je zahvatila zemlju i ostatak Evrope, prema neimenovanim izvorima koje citira Blumberg.

Vlada i Centrica, britanska multinacionalna kompanija za energetiku i usluge, navodno razgovaraju o smeštanju goriva u depou na moru Rough pre nego što se u budućnosti pretvori za skladištenje vodonika.

Još 2017. godine, najveći britanski snabdevač energijom rekao je da će zatvoriti Rough, koji je činio skoro 70% kapaciteta za skladištenje gasa u zemlji. Zatvorena lokacija ispod Severnog mora bi navodno ponovo mogla da počne da dobija gas pre početka zime.

Evropa se suočava sa velikom energetskom krizom kao rezultatom poremećaja lanaca snabdevanja nakon pandemije, zajedno sa sankcijama bez presedana uvedenim protiv Rusije, glavnog snabdevača naftom i gasom u regionu.

Ranije ovog meseca, Majkl Luis, šef E.ON-a, najvećeg svetskog dobavljača električnih usluga, upozorio je da bi se oko 40% britanskih porodica moglo suočiti sa „siromaštvom goriva“. On je dodao da se očekuje da će godišnja granica cene energije porasti na 3.000 funti (3.748 dolara) već na jesen u poređenju sa 1.277 funti (1.600 dolara) koje su domaćinstva plaćala pre aprila.

Britanci se trenutno suočavaju sa krizom troškova života, sa rastućim računima za energiju i inflacijom na najvišu u poslednjih 40 godina. Istraživanje Ipsosa u Velikoj Britaniji sprovedeno ranije ovog meseca otkrilo je da se 65 odsto Britanaca uzdržavalo od uključivanja grejanja u pokušaju da uštedi novac, a da je svaki četvrti čak i preskakao obroke.