Gutereš poziva na „zaustavljanje nasilja“ na 100. dan rata u Ukrajini

Gutereš poziva na „zaustavljanje nasilja“ na 100. dan rata u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u saopštenju ponovio svoj poziv na prekid nasilja u vreme obeležavanja 100 dana ruskog rata u Ukrajini.

„Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan humanitarni pristup svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu civila i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama. Gutereš je rekao u saopštenju u petak.

On je rekao da je sukob već ubio hiljade ljudi i raselio milione drugih, te da je rat „rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava i rasplamsava trodimenzionalnu globalnu krizu – hranu, energiju i finansije – koja najviše pogađa ugroženi ljudi, zemlje i privrede“.

Gutereš je rekao da su Ujedinjene nacije „posvećene humanitarnim naporima“, ali će na kraju pregovori i dijalog biti neophodni za rešavanje sukoba.

„Što pre se strane angažuju u diplomatskim naporima dobre vere da okončaju ovaj rat, to bolje zarad Ukrajine, Rusije i sveta“, rekao je on.