Ukrajincima rečeno da izveštavaju o simpatizerima Rusije

Ukrajincima rečeno da izveštavaju o simpatizerima Rusije

Ministar digitalne transformacije predlaže korišćenje chatbot-a za razotkrivanje suseda.

Ukrajinci su pozvani da koriste Telegram chat bot da prijave ljude za koje sumnjaju da pomažu ruskim snagama i šire propagandu Kremlja.

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov napisao je na Fejsbuku u četvrtak da je čet-bot eVorog (Neprijatelj) već primio preko 700 poruka poput „prešao je na stranu okupatora, pomaže ruskoj vojsci, popravlja neprijateljsku opremu i podržava akcije okupatora u pljačkanju kuća“.

„Ako znate da neko iz vašeg sela ili grada sarađuje sa okupatorima, širi rusku propagandu, prijavite ga Neprijateljskom četbotu“, napisao je Fedorov i dodao da se svi podnesci primaju, proveravaju i šalju Službi državne bezbednosti Ukrajine, SBU).

Takođe je pozvao građane da vode računa o sopstvenoj bezbednosti, zamolivši ih da „tajno snimaju saradnike” i izbrišu fotografije i prepisku sa neprijateljem. Fedorov je naveo da ako nema mogućnosti za fotografisanje, onda ljudi mogu jednostavno da pošalju informacije u čistom tekstu.

Jedan od komentara ispod Fedorovljeve objave pozvao je ministra da obrati posebnu pažnju na validaciju poruka koje prima čet-bot, upozoravajući da, s obzirom na unutrašnje sukobe u zemlji, to može dovesti do toga da se optuži mnogo nevinih ljudi.

Čet-bot eVorog pokrenut je još u martu i Ukrajinci su prvobitno dobili instrukcije da ga koriste za prijavljivanje uočenih ruske opreme ili snaga i slanje tačnih podataka o geografskoj lokaciji neprijateljskih pozicija zajedno sa fotografijama i video zapisima, koji će kasnije biti podeljeni sa ukrajinskim oružanim snagama.