Eksplozija na plaži u Mariupolj, dve osobe nastradale

Eksplozija na plaži u Mariupolj, dve osobe nastradale

Dve osobe, uključujući jedno dete, poginule su u eksploziji na plaži u crnomorskom lučkom gradu Mariupolju.

Eksplozija je potresla javnu plažu u gradu Mariupolju, saopštila je u petak uprava za teritorijalnu odbranu Donjecke Narodne Republike. Eksplozija je navodno odnela živote dvoje civila, uključujući i dete.

Prema izveštajima ruskih medija, neki svedoci su čuli jaku eksploziju i videli 30 metara visok vodeni oblak kako se nadvija nad plažom u trenutku eksplozije. Vlasti Donjecke Narodne Republike opisali su izvor eksplozije samo kao „eksplozivni predmet“.

Prema izveštajima medija, žrtve su se možda našle u blizini plutajuće pomorske mine koja je detonirala nakon što je udarila u objekat nedaleko od obale. Gradska javna plaža nalazi se u blizini čeličane Azovstal – objekta koji je nedeljama bio poslednje uporište ukrajinskih snaga i neonacističkog Azovskog puka u vreme kada je ostatak grada već oslobodio Donbas. republičke milicije i ruske snage.

Ukrajinske snage koje su se skrivale u Azovstalu predale su se ruskim trupama krajem maja. Ruske snage nedeljama razminiraju područja oslobođena od ukrajinskih trupa. Šef ruskog Operativnog centra nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev, rekao je 26. maja da su ruske trupe završile deminiranje gradske luke Mariupolj i pregledale više od 50 kilometara obale Azovskog mora.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije je takođe saopštilo da su njegovi stručnjaci deaktivirali preko 24.000 „eksplozivnih objekata“ na teritorijama republika Donbasa od početka ruske vojne operacije krajem februara. Mariupolj se nalazi na jugu teritorije koju Rusija smatra da pripada Donjeckoj Narodnoj Republici.

Rusija je ranije više puta optuživala Ukrajinu za teško miniranje crnomorskih luka i akvatorija u blizini njene teritorije.

Prema Moskvi, takve akcije su predstavljale pretnju civilnoj plovidbi i uticale na trgovinu širom sveta, uključujući ukrajinsko žito, što je nedavno postalo vruća tema zbog straha od globalne krize sa hranom.