Brazilski favorit osuđuje milijarde SAD za Ukrajinu

Brazilski favorit osuđuje milijarde SAD za Ukrajinu

Brazilski predsednički kandidat Luiz Inasio Lula da Silva prozvao je američkog predsednika Džoa Bajdena u dva predizborna govora ove nedelje, navodeći 40 milijardi dolara vojne pomoći koju je Vašington obećao Ukrajini. Lula je u anketama daleko ispred aktuelnog predsednika Žair Bolsonara na predstojećim predsedničkim izborima.

„Bajden, koji nikada nije održao govor da da 1 dolar onima koji gladuju u Africi, najavljuje 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini da kupi oružje“, rekao je Lula u sredu u Porto Alegreu. „Ovo ne može biti!“ dodao je on.

Ovaj 76-godišnjak je kandidat levičarske Radničke partije (PT) i trenutno favorit za pobedu na predsedničkim izborima u oktobru.

Govoreći u utorak u Sao Paulu, Lula je naveo 40 milijardi dolara u drugom kontekstu. Kako je moguće, upitao je on, da se navodno najjača svetska ekonomija svede na pretraživanje sveta u potrazi za formulama za bebe – usred nestašice u SAD – čak i kada Bajden obećava milijarde u prodaji oružja Kijevu?

Otprilike polovina paketa od 40 milijardi dolara je direktno namenjena američkom oružju upućenom Ukrajini, dok bi ostatak finansirao vladu u Kijevu, dopunio iscrpljene zalihe Pentagona i finansirao raspoređivanje američke vojske u Evropi. Bajden ga je potpisao 21. maja nakon što su ga usvojila oba doma Kongresa uz simbolično republikansko protivljenje. Fizički račun je dopremljen u Aziju, gde je Bajden u to vreme bio u poseti, tako da je formalno mogao da priloži svoj potpis.

Lula je ranije kritikovao Bajdena zbog sukoba u Ukrajini, rekavši da je američki lider mogao da ga spreči, ali je umesto toga odlučio da da blanko ček ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

„Sjedinjene Države imaju veliki politički uticaj. A Bajden je mogao da izbegne [sukob], a ne da ga podstakne“, rekao je Lula u intervjuu za časopis Time početkom maja.

„A sada ćemo morati da platimo račun zbog rata u Ukrajini. Platiće i Argentina, Bolivija. Ne kažnjavate [ruskog predsednika Vladimira] Putina. Kažnjavate mnoge različite zemlje, kažnjavate čovečanstvo“, dodao je on.

Lula je bio predsednik Brazila od 2003. do 2010. godine i ostao je jedan od najpopularnijih brazilskih političara ikada. Osuđen je po optužbama za korupciju i zatvoren 2018. – tokom privremenog predsedništva koje je opozvalo njegovu naslednicu Dilmu Rusef – ali je presuda poništena 2021. Brazilski Vrhovni sud je odlučio da Lula nije dobio pravično suđenje i dozvolio mu da ponovo kandidovati za funkciju.

Najnovije ankete Datafolhe pokazuju da Lula ima 21 poen prednosti u odnosu na Bolsonara.