Rojters: Merkelova izrazila solidarnost sa Ukrajinom

Rojters: Merkelova izrazila solidarnost sa Ukrajinom

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je solidarnost sa Ukrajinom u, kako je nazvala, „varvarskom ratu“ sa Rusijom nakon što je njeno višemesečno ćutanje izazvalo kritike njene sopstvene politike prema Moskvi, prenosi Rojters.

Merkelova, koja je bila kancelarka 16 godina do decembra, rekla je da neće davati savete sa strane, ali je podržala napore vlade da „pronađe kraj ovom varvarskom ratu“, rekao je Rojtersu učesnik događaja.

„Moja solidarnost sa Ukrajinom“, citirao je učesnik oproštajne ceremonije predsednika sindikata DGB.

Tečno govori ruski nakon što je odrasla u bivšoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, Merkelova je izazvala kritike Sjedinjenih Država i drugih zbog podrške planiranom gasovodu Severni tok-2 za isporuku ruskog gasa direktno u Nemačku.

Merkelin naslednik, Olaf Šolc, zatvorio je projekat.

Ona je takođe istakla potrebu da se razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nastave i nakon aneksije Krima i rata na istoku Ukrajine.

Iako je Merkelova dala kratku izjavu ubrzo nakon ruske invazije u februaru, rekavši da nema izgovora za očigledno kršenje međunarodnog prava, njeno ćutanje je od tada izazvalo nezadovoljstvo.

U njenu odbranu stao je glumac Ulrih Mates, prijatelj Merkelove, koji je ove nedelje za magazin Štern rekao da ju je rat zabrinuo, ali ona nije želela da interveniše. „Sumnjam da ona ne želi da bude neka vrsta druge kancelarke“, rekao je on.

Neki drugi nemački političari, uključujući njenog bivšeg ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela, priznali su da je politika pomirenja sa Rusijom možda bila previše optimistična.