Ukrajina i Poljska potpisale memorandum o obnavljanju energetskog interkonektora

Ukrajina i Poljska potpisale memorandum o obnavljanju energetskog interkonektora

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko i ministarka za klimu i životnu sredinu Poljske Ana Moskva potpisali su Memorandum o namerama o saradnji u oblasti energetike, prenosi Ukrinform pozivajući se na ministarstvo energetike Ukrajine.

Dokument je dogovoren da se pojača energetska bezbednost u centralnoj i istočnoj Evropi i da se obustave isporuke ruske energije. U memorandumu se navodi namera da se obnovi međudržavni vazdušni dalekovod između Ukrajine i Poljske kako bi se što pre pustila u rad na naponu od 400 kV.

„Puštanje međudržavne vazdušne linije između Ukrajine i Poljske povećaće stabilnost naše veze sa energetskim sistemima zemalja ENTSO-E i promovisaće dalju sinhronizaciju i integraciju energetskih tržišta. Njegovo pokretanje će potencijalno omogućiti Ukrajini da poveća izvoz električne energije u Poljsku na 1 GV. Ovo će pomoći Poljskoj u velikoj meri da zameni ruski gas i ugalj. Zahvalan sam našim poljskim prijateljima na njihovoj stalnoj i sveobuhvatnoj podršci“, rekao je Galuščenko.

Strane podržavaju dalju integraciju Ukrajine u evropsko energetsko tržište i reformu ukrajinskog domaćeg energetskog tržišta u skladu sa evropskim principima kako bi se ubrzala integracija tržišta električne energije i gasa obe nacije. Poljska takođe podržava nameru Ukrajine da postane punopravni član ENTSO-E.

Ministarstvo energetike naglašava da će obnova interkonektora doprineti bezbednosti ukrajinskog elektroenergetskog sistema i energetskih sistema evropskih naroda, kao i značajno povećati mogućnost snabdevanja električnom energijom između Poljske i Ukrajine. Strane su se takođe dogovorile da razviju tržišna pravila za izračunavanje i dodelu kapaciteta.