Kremlj objašnjava zašto ne veruje Zelenskom

Kremlj objašnjava zašto ne veruje Zelenskom

Predsedniku Zelenskom se ne može verovati da neće upotrebiti oružje za napad na ciljeve u Rusiji, kaže Moskva.

Ne može se verovati da će Ukrajini poštovati želje Vašingtona i da neće koristiti raketne bacače koje isporučuju SAD protiv ciljeva u Rusiji, izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kijev ima lošu evidenciju o održavanju svoje reči, tvrdi zvaničnik.

Peskov je komentarisao odluku SAD da Ukrajini daju višecevne bacače raketa HIMRAS. Američki zvaničnici su izjavili da se sistemi oružja neće koristiti protiv ciljeva u Rusiji, tvrdeći da to čini Vašington stranom u ukrajinskom sukobu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će poštovati američka uveravanja kada je razgovarao za Nevsmak.

„Ne zanima nas šta se dešava u Rusiji“, obećao je on u intervjuu objavljenom u sredu. „Nas zanima samo sopstvena teritorija u Ukrajini.

Na pitanje o obećanju, Peskov je rekao da Rusija ne veruje Zelenskom da će održati reč.

„Nažalost, tako nešto nije ono što naše iskustvo sugeriše“, rekao je on. Zelenski je kršio svoju reč tokom svoje relativno kratke političke karijere, „počevši od svog glavnog obećanja u izbornoj kampanji da će okončati rat na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Peskov.

Zelenski, bivši komičar, iznenadno je prešao u politiku u januaru 2019. godine, objavljujući svoju odluku da se kandiduje za predsednika. Brzo je dobio zamah u trci, delom zato što je igrao lik u jednoj političkoj komediji, koji je slučajno preuzeo vlast u Ukrajini i iskoristio je da ukloni ukorenjenu korupciju u vladi dok je izazivao globalne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda.

Neortodoksni kandidat obećao je da će se pomiriti sa pobunjeničkim snagama Donbasa, koje su se okrenule protiv centralne vlade nakon oružanog puča u Kijevu 2014. Dobio je neviđen nivo podrške javnosti, sa preko 73% glasova u drugom krugu sučeljavanja sa aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom.

Umesto da obezbedi mir, Zelenski je nastavio politiku svog prethodnika u vezi sa otcepljenim republikama i otvoreno je odbio da primeni sporazume iz Minska, mirovnu mapu puta za Donbas uz posredovanje EU.

Uzimajući u obzir okolnosti „ne pripisujemo poverenje ukrajinskoj strani“, rekao je Peskov. Ni Rusija ne veruje da su SAD delovale u dobroj veri, dodao je portparol Kremlja.

„SAD sipaju benzin u vatru namerno i sa entuzijazmom“, a američke isporuke oružja „ohrabruju ukrajinsko rukovodstvo da ne nastavlja mirovne pregovore“, rekao je on.

Peskov je obećao da će ruska vojska preduzeti mere predostrožnosti da umanji potencijalnu pretnju koju za Rusiju predstavljaju američki projektili u posedu Ukrajine.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.