Blinken: Novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini

Blinken: Novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države objavile su u sredu novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini, koji uključuje dodatno moderno naoružanje, uključujući naprednije raketne sisteme.

Američki državni sekretar Antoni Blinken dao je odgovarajuću izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji boravi u poseti Vašingtonu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Predsednik Bajden je upravo jutros najavio značajan novi paket bezbednosne pomoći kako bi naoružao Ukrajinu dodatnim sposobnostima i naprednim naoružanjem – upravo onim što im je potrebno da se odbrani od oružane ruske agresije“, rekao je on, napominjući da paket uključuje „naprednije rakete sistema kako bi mogli da pogađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini sa veće udaljenosti“.

Prema njegovim rečima, SAD se brzo kreću kako bi Ukrajina imala priliku da odbije agresiju Rusije i bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom.

Svi saveznici SAD u NATO-u su posvećeni obezbeđivanju da Ukrajina može da se zaštiti, naglasio je državni sekretar.

On je napomenuo da su se ruska vlada i njeni saveznici suočili sa ozbiljnim posledicama zbog sankcija bez presedana, kontrole izvoza i diplomatskog pritiska.

Blinken je naglasio da je rat protiv Ukrajine ujedinio NATO i ojačao zaštitu samih saveznika. „Oni vide ono što se dešava u Ukrajini kao direktan napad na temelje sopstvenog mira i bezbednosti. Zato ćemo nastaviti da stojimo uz demokratsku, nezavisnu, suverenu Ukrajinu dok se ovaj strašni rat ne završi“, rekao je on.