Ukrajina uverava SAD da neće koristiti oružje za napad na Rusiju

Ukrajina uverava SAD da neće koristiti oružje za napad na Rusiju

Ukrajina je pružila uveravanja Sjedinjenim Državama da neće koristiti dostavljene raketne sisteme „protiv ciljeva na ruskoj teritoriji“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken dao je odgovarajuću izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji boravi u poseti Vašingtonu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Postoji jaka veza poverenja između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i sa našim saveznicima i partnerima“, rekao je Blinken.

Što se tiče bojazni da će Rusija obezbeđivanje novih američkih sistema naoružanja Ukrajini protumačiti kao eskalaciju, predsednik Bajden je jasno upozorio Putina pre rata na posledice ruske invazije, uključujući vojnu pomoć SAD.

„Nema sakrivanja lopte. Bili smo krajnje jasni u vezi sa ovim od prvog dana kada je predsednik Bajden komunicirao direktno sa predsednikom Putinom. Tako da smo uradili tačno ono što smo rekli da ćemo uraditi“, naglasio je Blinken.

Kako je saopšteno, administracija američkog predsednika najavila je da će Ukrajini obezbediti raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) sa raketama koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 70, a ne 300 km, iako je Ukrajina zahtevala rakete većeg dometa.