Izvori za Rojters: Jeljcinov zet napustio mesto Putinovog savetnika

Izvori za Rojters: Jeljcinov zet napustio mesto Putinovog savetnika

Valentin Jumašev, zet bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, koji je pomogao Vladimiru Putinu da dođe na vlast, dao je otkaz na funkciju savetnika Kremlja, dvoje ljudi bliskih Jumaševu rekli su za Rojters.

Jumašev je bio neplaćeni savetnik sa ograničenim uticajem na Putinove odluke, ali njegov odlazak predstavlja uklanjanje jedne od poslednjih veza unutar Putinove administracije sa vlašću Jeljcina, koja je označila period liberalnih reformi i otvaranje Rusije ka Zapadu, piše Rojters.

U martu je Anatolij Čubais, drugi viši zvaničnik iz ere Jeljcina, napustio mesto specijalnog izaslanika Kremlja.

Ovog meseca, diplomata u ruskoj misiji u UN, takođe je dao otkaz zbog rata u Ukrajini, koju je Rusija napala 24. februara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije još odgovorio na zahtev da komentariše odlazak Jumaševa, i nije se javljao na telefon. Ni Jumašev nije odgovorio na zahtev Rojtersa da prokomentariše ovu vest.

Ljudmila Telen, prva zamenica izvršnog direktora Predsedničke fondacije Borisa Jeljcina, u kojoj je Jumašev član odbora poverenika, rekla je za Rojters da je Jumašev odustao od svoje uloge savetnika Kremlja u aprilu.

Upitana zašto je otišao, ona je rekla da je to bila njegova inicijativa.

Druga osoba bliska Jumaševu, koja nije želela da joj se otkrije identitet, takođe je rekla da je Jumašev u aprilu dao ostavku na mesto predsedničkog savetnika.Jumašev je vodio predsedničku administraciju 1997. kada je Putin, bivši špijun KGB koji je godinu dana ranije u Kremlju dobio administrativni posao srednjeg ranga, unapređen u zamenika šefa kabineta Kremlja.