Francuska spremna da posreduje u pregovorima između Ukrajine i Rusije

Francuska spremna da posreduje u pregovorima između Ukrajine i Rusije

Francuska smatra da je neophodno održati kanal komunikacije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i spremna je da bude posrednik u pregovorima.

„Francuska održava kanal komunikacije sa Rusijom, nije jedina koja to radi, i smatra da je neophodno imati kanal za prenošenje određenih poruka“, rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona na zajedničkom brifingu sa ministrom Spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u Kijevu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Svi telefonski razgovori su direktni i otvoreni i omogućavaju pokretanje veoma važnih pitanja, naglasila je ona.

Istovremeno, prema rečima ministra, važno je da je Francuska zvanično osudila agresiju Rusije na svim nivoima i svim sredstvima podržava Ukrajinu.

„Sada se vode intenzivne, žestoke borbe i nema razgovora. Ali doći će dan kada će morati da se vode pregovori. I da obezbedimo otvoren i ozbiljan dijalog, pravi rezultat… mi ćemo stajati uz Ukrajinu da budemo posrednik u takvim pregovorima i u uslovima, u kontekstu kada su ti pregovori potrebni“, rekao je Kolona.

Francuski ministar je dodao: „Naša zemlja je spremna da preuzme ulogu posrednika u otvorenom dijalogu. I ne samo naša država“.

Kako je saopšteno, šefica francuske diplomatije Katarin Kolona boravi u prvoj poseti Ukrajini 30. maja.