Zelenski Davosu: Želimo više sankcija i više oružja

Zelenski Davosu: Želimo više sankcija i više oružja

Zapad je mogao da spase „desetine hiljada života“ ranijim merama, kaže ukrajinski predsednik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedeljak globalnu zajednicu da uvede dalje sankcije Rusiji, pošto je optužio Zapad da košta desetine hiljada života zato što ranije nije ciljao Rusiju, prenosi POLITICO.

Tokom virtuelnog obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Zelenski je pozvao na hitnu zabranu ruske nafte – jedva prikriveno upućivanje na tekući neuspeh EU da se dogovori o šestom paketu sankcija koji je prvobitno imao za cilj da uključi rusku naftu.

„Trebalo bi da postoji ruski naftni embargo, sve ruske banke treba da budu blokirane“, rekao je Zelenski, zahtevajući da se međunarodna preduzeća potpuno povuku iz Rusije.

On je takođe kritikovao lidere što nisu uveli sankcije još u februaru pre početka rata, uprkos molbama ukrajinske vlade. „Sankcije treba da budu preventivne; ne samo nametnuti kao odgovor“, rekao je on, tvrdeći da bi, da je čitav niz mera primenjen protiv Rusije, sprečio rat.

„Podrška zemlji koja je napadnuta je najvrednija što pre obezbedi sredstva. Da smo dobili sankcije, odmah, još u februaru rezultat bi bio na desetine hiljada spasenih života“, dodao je on.

Zelenski je takođe pozvao da se sva ruska imovina zapleni ili zamrzne, a zatim dodeli posebnom fondu koji bi se koristio za pomoć svima pogođenima ratom — ideja o kojoj se već raspravlja od strane Evropske unije.

Uprkos borbi EU u postizanju konsenzusa o šestom krugu sankcija, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dobila je aplauzu ukrajinske predsednice, koja joj je zahvalila što je predložila novi program za rekonstrukciju Ukrajine. Ali je naglasio da je zemlji potrebno 5 milijardi dolara dnevno, jer je pozvao na više oružja i finansiranja.

Na pitanje osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba o tome koji bi bili njegovi glavni zahtevi svim liderima u prostoriji, Zelenski je odgovorio: „Hiljadu njih. Nisam siguran da li bih imao vremena. Ukrajini nedostaje vremena.

Rat u Ukrajini, i njegove ekonomske i političke posledice, ključna je tema ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, prvog okupljanja globalnih lidera i izvršnih direktora u švajcarskom alpskom letovalištu od januara 2020.

Među ukrajinskim predstavnicima prisutni su ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, ministar za digitalne tehnologije Mihail Federov, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, nekoliko poslanika ukrajinskog parlamenta, gradonačelnici Buče i Marijupolja.

Dok je godišnji skup u Švajcarskoj tradicionalno bio magnet za ruske oligarhe, forum je prekinuo veze sa Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu.

Kuća Rusije, koja se nalazi na glavnom šetalištu u Davosu, pretvorena je u „Rusku kuću ratnih zločina“, u kojoj se sada održava izložba o ruskim zločinima u Ukrajini, uključujući 4.600 fotografija civilne smrti i razaranja.

Govoreći putem satelita na zvaničnom otvaranju izložbe u ponedeljak ujutru, ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova rekla je da se u Ukrajini svakodnevno dešavaju ratni zločini. „Mir i pravda su dve strane istog novčića“, rekla je ona. „Gnusne zločine počine ruske snage u Ukrajini.

Među ostalim temama ovogodišnje konferencije su klimatske promene, bezbednost hrane, kriptovalute i kriza troškova života.

Ove godine je smanjen broj posetilaca. Fon der Lajen će govoriti u utorak, dok je u gradu i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.