BMW: Nemački automobili ne mogu da rade bez ruskog gasa

BMW: Nemački automobili ne mogu da rade bez ruskog gasa

Proizvođači automobila čine skoro 40% nemačke potrošnje prirodnog gasa.

Nemački gigant za proizvodnju automobila BMW nastoji da investira u solarnu, geotermalnu i vodoničnu energiju kako bi smanjio svoje oslanjanje na isporuke prirodnog gasa koji dolazi od stranih izvoznika, uključujući Rusiju, rekao je šef proizvodnje BMW-a Milan Nedeljković, prenosi Rojters.

Nedeljković je rekao da je proizvođač automobila, koji se oslanjao na prirodni gas za 54 odsto svoje potrošnje energije u 2021. godini, želeo da doda solarne panele u elektrane i da trenutno sa lokalnim vlastima razgovara o planu za transport vodonika do svoje fabrike u Lajpcigu.

„Vodonik je veoma pogodan za smanjenje ili čak potpunu kompenzaciju potražnje za gasom“, rekao je on.

Glavni menadžer je priznao da su isporuke ruskog gasa od vitalnog značaja za čitavu industriju, koja navodno doprinosi skoro petini njenog BDP-a.

„Naša industrija čini oko 37 odsto nemačke potrošnje prirodnog gasa“, rekao je glavni menadžer na pitanje šta će se desiti sa BMW-ovim pogonima u slučaju prekida isporuke gasa iz Rusije.

Ne samo BMW već ceo sektor bi se zaustavio“, rekao je Nedeljković.

Kompanija takođe razmatra korišćenje solarnih panela zajedno sa geotermalnom energijom u svojoj novoj proizvodnoj lokaciji u Debrecinu, u Mađarskoj, za koju se očekuje da postane prva svetska fabrika automobila koja će raditi u potpunosti bez fosilnih goriva.

Nedeljković je upitan o potencijalu nuklearne energije, koja čini skoro polovinu snabdevanja Mađarske energijom, ali se trenutno gasi u Nemačkoj.

„Nuklearna energija može biti stabilizirajući faktor, posebno u ovim nestabilnim vremenima. Za sopstvenu proizvodnju oslanjamo se na regenerativne izvore energije“, odgovorio je on.