JPMorgan: Ruska ekonomija jača nego što se očekivalo

JPMorgan: Ruska ekonomija jača nego što se očekivalo

Banka sa Volstrita predviđa samo umerenu recesiju zbog sankcija.

Ruska ekonomija se bolje nosi sa zapadnim sankcijama u vezi sa Ukrajinom nego što se moglo očekivati, rekao je JPMorgan Chase u belešci klijentima od prošle nedelje i javno objavljenoj u ponedeljak.

Prema najvećoj američkoj investicionoj banci, ankete o poslovnom raspoloženju iz zemlje „signaliziraju ne baš duboku recesiju u Rusiji i stoga impliciraju rizike naviše za naše prognoze rasta“. Takođe je naveo visokofrekventne indikatore kao što su potrošnja električne energije i finansijski tokovi, koji signaliziraju da je privreda u boljem stanju nego što je predviđeno.

„Podaci prema tome ne ukazuju na nagli pad aktivnosti, barem za sada“, navode analitičari banke u napomeni, a citira Business Insider.

JPMorgan je takođe odstupio od svojih ranijih predviđanja o padu ruskog BDP-a od 35% u drugom kvartalu i 7% za celu 2022. godinu, rekavši da će brojke verovatno biti mnogo manje alarmantne. Banka je, međutim, primetila da će se osetiti uticaj trenutnih i potencijalnih sankcija i da bi ekonomija zemlje bila u daleko boljem stanju da Moskva nije pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

„Očekujemo da će uticaj sankcija nastaviti da raste u narednim kvartalima. Stoga se čini da je profil BDP-a sve verovatnije u skladu sa dugotrajnom, ali ne baš oštrom recesijom“, predviđaju analitičari, napominjući da izvozne narudžbine pokazuju poseban pad.

Rusija se suočila sa ekonomskim ograničenjima bez presedana otkako je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo oštru osudu Zapada. SAD su, između ostalih mera, stavile embargo na rusku naftu, jednu od glavnih izvoznih roba zemlje, dok EU trenutno priprema svoj šesti paket sankcija, a takođe razmatra zabranu nafte. Rusija je isključena iz SVIFT međubankarskog sistema za razmenu poruka, dok su banke, organizacije i pojedinci sankcionisani, a imovina uključujući polovinu deviznih rezervi zemlje je zamrznuta. Rusija je odgovorila kontramerama i uspela da vrati nacionalnu valutu, rublju, na nivo pre sukoba nakon istorijskog pada, ali među analitičarima i dalje postoji mnogo neizvesnosti u pogledu budućnosti privrede.