Putin: Ukrajina obustavila mirovne pregovore

Putin: Ukrajina obustavila mirovne pregovore

Kijev nije pokazao interesovanje za „ozbiljan“ i smislen dijalog, rekao je ruski predsednik.

Kijev je „de fakto“ suspendovao mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, rekao je predsednik Vladimir Putin. On je to rekao tokom telefonskog razgovora sa svojim finskim kolegom Saulijem Niinistom u subotu.

Diskusija je bila fokusirana na nastojanje Finske za članstvo u NATO-u, koje je ponovo oživljeno usred ukrajinske krize. Kako je saopšteno iz kabineta finskog predsednika, Niinisto je rekao Putinu da je njegova zemlja spremna da donese odluku o pridruživanju vojnom bloku koji predvode SAD u roku od nekoliko dana.

„Vladimir Putin je posebno podelio svoju ocenu stanja pregovaračkog procesa između ruskih i ukrajinskih predstavnika, koji je de fakto suspendovao Kijev, koji nije pokazao interesovanje za ozbiljan i sadržajan dijalog“, navodi se u saopštenju Kremlja. izjava.

Putin je upozorio da bi potez Helsinkija da napusti svoju „tradicionalnu politiku vojne neutralnosti“ bio „greška“, ističući da „nema pretnji po bezbednost Finske“. Taj potez „može imati negativan uticaj“ na „uzajamno korisne“ odnose između dve zemlje, istakao je on.

Finski susjed, Švedska, također razmatra članstvo u NATO-u i mogao bi podnijeti zahtjev već u ponedjeljak, navode lokalni mediji.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.