Zemlje EU dogovorile stavove za skladištenje gasa

Zemlje EU dogovorile stavove za skladištenje gasa

Savet EU dobio je mandat da pregovara sa Evropskim parlamentom o predlogu za skladištenje prirodnog gasa pomoću dizalica jedinice, navodi se u saopštenju Saveta EU kojim prenosi „Evropska istina”.

Kako bi se povećala sigurnost snabdevanja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, predlaže se da se skladišta u EU popune pre početka sledeće hladne sezone i da se omogući solidarnost među državama članicama.

Utvrđena su pravila za skladištenje gasa u podzemnim skladištima i mogućnost obračuna skladišta tečnog prirodnog gasa, kao i ograničavanje opredeljenja na određenu količinu godišnje potrošnje u poslednjih 5 godina – kako bi se izbeglo nesrazmerno opterećenje pojedinih zemalja. sa najvećim skladišnim kapacitetima.

Kako sve članice EU nemaju skladišta gasa, navodi se da će imati pristup rezervama drugih zemalja, ali će morati da doprinesu finansiranju za dopunjavanje i skladištenje.

Dogovorena je i obavezna sertifikacija svih objekata kako bi se smanjili potencijalni rizici od spoljnih uticaja na ovu infrastrukturu. Zemlje su se složile da će ove obaveze važiti do kraja 2026. godine.

Izuzeci su predviđeni za ostrva Kipar, Maltu i Irsku sve dok nisu direktno povezana na sistem za prenos gasa drugih članica EU.

Sada su u toku pregovori sa Evropskim parlamentom o finalizaciji i zvaničnom odobrenju dokumenta.