M.T. Grin: Trampov saveznik osujećuje pokušaj blokiranja reizbora

M.T. Grin: Trampov saveznik osujećuje pokušaj blokiranja reizbora

Američki sudija je odbacio predlog da se kongresmenki blokira da traži reizbor zbog tvrdnji da je njena retorika pre prošlogodišnjih pobuna na američkom Kapitolu predstavljala uključivanje u pobunu.

Mardžori Tejlor Grin suđeno je po zakonu iz doba građanskog rata koji zabranjuje zvaničnicima da obavljaju funkciju ako prekrše svoju zakletvu da će štititi zemlju.

Gruzijski republikanac je blizak saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ona je u petak reagovala na tu vest tvitom u jednoj reči: „OSLOBOĐENA.“

Nekoliko republikanaca suočilo se sa pitanjima zbog svoje navodne umešanosti u nerede koji su se dogodili u januaru 2021. dok se Kongres sastajao da formalizuje izbornu pobedu Džoa Bajdena nad Trampom.

Demokrate tvrde da je Grin (47) odigrala ključnu ulogu u pozivanju na „pobunu“ u Vašingtonu.

Njihov slučaj je bio usredsređen na odredbu 14. amandmana na Ustav SAD – „Klauzulu o diskvalifikaciji insurekcionista“ – koja zabranjuje izabranim predstavnicima da ponovo traže funkciju ako su se „upustili u pobunu ili pobunu protiv istih, ili pružili pomoć ili utehu neprijateljima od toga“.

Tužioci su tvrdili da je gospođa Grin šifrovana pozivala na oružje na društvenim mrežama i u javnim nastupima.

Ali pod zakletvom u sudnici u Džordžiji, kongresmenka je negirala optužbe i rekla: „Ne podržavam nasilje bilo koje vrste“.

Ona je takođe svedočila da „nije imala saznanja o bilo kakvom pokušaju“ da se nezakonito meša u prebrojavanje glasova u Kongresu tog dana.

U petak je sudija Charles Beaudrot rekao da grupa birača koji je tražila da se gospođa Greene isključi sa funkcije nije predstavila dovoljno dokaza da dokaže da je „učestvovala u pobuni“.

On je rekao da je odluka o njenoj sposobnosti za funkciju „s pravom pitanje za glasače 14. kongresnog okruga Džordžije“.

Gospođa Grin, koja je pred reizborom ovog novembra, pozdravila je odluku i nazvala izazov „napadom bez presedana na slobodu govora, na naše izbore i na vas, birače“.

Slobodni govor za ljude, koji je pokrenuo izazov, obećao je da će se žaliti na odluku.

U saopćenju, grupa je rekla da ta presuda „daje prolaz političkom nasilju kao alatu za remećenje i poništavanje slobodnih i poštenih izbora“.

Državni sekretar Gruzije Bred Rafensperger rekao je da prihvata nalaze sudije.