Musk može da bude izvršni direktor Tvitera

Musk može da bude izvršni direktor Tvitera

Očekuje se da će Elon Musk služiti kao privremeni glavni izvršni direktor Tvitera nekoliko meseci nakon što je završio kupovinu giganta društvenih medija vredan 44 milijarde dolara, izvestio je u četvrtak CNBC.

Prema podnesku SEC-a, takođe objavljenom u četvrtak, Musk je obezbedio oko 7,14 milijardi dolara u kapitalu od prijatelja i drugih investitora za kupovinu Tvitera.

Izvori CNBC-a su rekli da je biznismen ručno odabrao investitore, u rasponu od 1 milijarde dolara od suosnivača Oraclea Larija Elisona do 5 miliona dolara od Honeicomb Asset Managementa, koji je investirao u SpaceKs. Izvori su dodali da bi suosnivač Tvitera Džek Dorsi mogao podržati preuzimanje, a Mask je sa njim razgovarao o mogućnosti da uloži deonice neposredno ili pre zatvaranja spajanja.

Mediji su ranije izvestili da je Musk odredio novog generalnog direktora za Tviter koji će zameniti sadašnjeg izvršnog direktora Paraga Agravala. Mask je više puta kritikovao praksu moderiranja sadržaja na Tviteru i najvišeg rukovodioca odgovornog za postavljanje govornih i bezbednosnih politika. Očekuje se da će Agraval, koji je vodio kompaniju samo nekoliko meseci, nakon što je preuzeo kormilo od Dorsija prošlog novembra, ostati u svojoj ulozi dok se ne završi prodaja kompanije Masku.

Musk je navodno rekao investitorima da smatra da je Tvitterova EBITDA (zarada prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije) marža preniska i da kompanija ima „previše inženjera koji ne rade dovoljno“. Takođe je obećao da će od kompanije učiniti „magnet za talente“, rekli su izvori.

Musk, koga je Forbs rangirao kao najbogatijeg čoveka na svetu, sklopio je dogovor sa rukovodiocima Tvitera o kupovini platforme 25. aprila i sada je u procesu prikupljanja sredstava.