Gasprom: Ogroman porast u isporuci ruskog gasa Kini

Gasprom: Ogroman porast u isporuci ruskog gasa Kini

Isporuke ruskog gasa Kini porasle su za skoro 60 odsto u prva četiri meseca 2022. u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštio je u nedelju ruski energetski gigant Gasprom.

Isporuke se vrše preko gasovoda Snaga Sibira u okviru ugovora između Gasproma i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC), saopštila je kompanija.

Kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine krajem februara, Peking je odbio da osudi Moskvu ili da učestvuje u međunarodnim sankcijama, uprkos pretnjama Vašingtona.

Energetski zastoj između Rusije i Zapada doveo je do smanjenja isporuke gasa zemljama van bivšeg Sovjetskog Saveza za 26,9% od početka godine. U protekla četiri meseca isporučeno je ukupno 50,1 milijardu kubnih metara.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se od 31. marta isplata gasa iz „neprijateljskih zemalja“, među kojima je i EU, bude u rubljama.

Mera je usvojena nakon što su Moskvi uvedene oštre sankcije usred sukoba u Ukrajini.

EU je prvobitno odbacila nova pravila Moskve, nazvavši ih „ucenom“, ali je Evropska komisija nedavno rekla da bi mogli da postoje načini da se ruski gas plati u rubljama bez kršenja sankcija.

Neke zemlje, međutim, i dalje odbijaju da pređu na rublje, zbog čega je Gasprom krajem aprila prekinuo isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj.