CNN: Rusi ukrali poljoprivredna vozila vredna 5 miliona dolara

CNN: Rusi ukrali poljoprivredna vozila vredna 5 miliona dolara

Ruske trupe u okupiranom gradu Melitopolju ukrale su svu opremu iz prodavaonice poljoprivredne opreme – i otpremile je u Čečeniju, rekao je ukrajinski biznismen u toj oblasti.

Ali nakon putovanja od više od 700 milja, lopovi nisu mogli da koriste nijednu opremu — jer je bila zaključana daljinski.

Poslednjih nekoliko nedelja sve je veći broj izveštaja o krađi ruskih trupa poljoprivredne opreme, žitarica, pa čak i građevinskog materijala – osim široko rasprostranjene pljačke stanova. Ali uklanjanje vredne poljoprivredne opreme iz zastupstva Džon Dira u Melitopolju govori o sve organizovanijoj operaciji, u kojoj se čak koristi ruski vojni transport kao deo pljačke.

Si-En-En saznaje da je oprema uklonjena iz predstavništva Agroteka u Melitopolju, koje su ruske snage zauzele od početka marta. Sveukupno je procenjena na skoro 5 miliona dolara. Sami kombajni vrede po 300.000 dolara.

Si-En-En ne navodi ime kontakta u Melitopolju koji je upoznat sa detaljima slučaja radi sopstvene bezbednosti.

U kontaktu je rečeno da je proces počeo oduzimanjem dva kombajna, traktora i sejalice. Tokom narednih nekoliko nedelja, sve ostalo je uklonjeno: u svih 27 komada poljoprivrednih mašina. Jedan od korišćenih kamiona s ravnim ležajem, koji je snimljen kamerom, imao je naslikano belo „Z“ i izgledalo je kao vojni kamion.

Kontakt je rekao da postoje rivalske grupe ruskih trupa: neke će doći ujutru, a neke uveče.

Deo mašinerije odvezen je u obližnje selo, ali deo je krenuo na dugo kopneno putovanje do Čečenije udaljene više od 700 milja. Sofisticiranost mašinerije, koja je opremljena GPS-om, značila je da se njeno putovanje može pratiti. Poslednji put je praćen do sela Zakhan Jurt u Čečeniji.

Oprema koja je dopremljena u Čečeniju, uključujući kombajne, takođe se može kontrolisati daljinski. „Kada su osvajači odvezli ukradene kombajne u Čečeniju, shvatili su da ne mogu ni da ih uključe, jer su kombajni zaključani na daljinu“, rekao je kontakt.

Izgleda da oprema sada čami na farmi u blizini Groznog. Ali u kontaktu je rečeno da „izgleda da su otmičari pronašli konsultante u Rusiji koji pokušavaju da zaobiđu zaštitu“.
„Čak i da prodaju kombajne za rezervne delove, zaradiće nešto novca“, rekao je kontakt.

Drugi izvori u regionu Melitopolja kažu da se krađa ruskih vojnih jedinica proširila na žito koje se drži u silosima, u regionu koji proizvodi stotine hiljada tona useva godišnje.

Jedan izvor je rekao za Si-En-En da „okupatori nude lokalnim farmerima da podele svoj profit 50% do 50%.“ Ali farmeri koji pokušavaju da rade u oblastima koje su okupirale ruske trupe nisu u mogućnosti da premeste svoje proizvode.

„Ni jedan lift ne radi. Nijedna luka ne radi. Nećete nigde odvoziti ovo žito sa okupirane teritorije. „ Dakle, ruske snage jednostavno uzimaju žito, rekao je izvor. „Ukradu, odnesu na Krim i to je to.

Prošle nedelje je gradonačelnik Melitopolja objavio snimak na kojem se vidi konvoj kamiona koji odlazi iz Melitopolja navodno natovarenog žitom.

„Imamo jasne dokaze da su istovarili žito iz melitopoljskog gradskog lifta. Opljačkali su lift zajedno sa privatnim farmama“, rekao je gradonačelnik za CNN.