Banka Rusije snizila kamatnu stopu

Banka Rusije snizila kamatnu stopu

Ruska centralna banka smanjila je u petak svoju ključnu kamatnu stopu, rekavši da vidi prostor za dalje smanjenje ove godine, dok regulator pokušava da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom i podrži ekonomiju zemlje koja se smanjuje.

Centralna banka Rusije snizila je ključnu stopu na 14% sa 17% jer želi da ublaži uticaj međunarodnih ekonomskih sankcija uvedenih protiv nacije zbog vojne operacije u Ukrajini.

Oporavak rublje od oštrih gubitaka u danima neposredno nakon 24. februara usporio je rast potrošačkih cena tokom narednih nedelja, navodi regulator u saopštenju u kojem je najavljeno smanjenje.

„Spoljno okruženje za rusku ekonomiju ostaje izazovno i značajno ograničava ekonomsku aktivnost“, saopštila je Banka Rusije.

„S obzirom da rizici cene i finansijske stabilnosti više nisu u porastu, uslovi su omogućili smanjenje ključne stope“, dodao je regulator.

Centralna banka očekuje da će se inflacija vratiti na cilj od 4% u 2024. nakon porasta na 23% u 2022. Dalja smanjenja ključne kamatne stope mogu biti moguća ove godine, navodi se.

Centralna banka je ranije ovog meseca smanjila kamatnu stopu na 17%. Smanjenje je usledilo nakon hitnog povećanja na 20% krajem februara, četiri dana nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Ključna kamatna stopa je bila 10% pre početka vojne operacije.