Ever Forvard je konačno slobodan iz zaliva Chesapeake

Ever Forvard je konačno slobodan iz zaliva Chesapeake

Nakon mesec dana boravka u zalivu Chesapeake u Merilendu, teretni brod Ever Forvard je konačno slobodan.

Uz pomoć plime, nekoliko tegljača i barži – i možda malog uskršnjeg čuda – posade su u nedelju izvukle brod od 1095 stopa iz plićaka kod Pasadene, MD.

Vilijam P. Dojl, izvršni direktor uprave luke Merilend, objavio je ažuriranje na društvenim mrežama.

„Ogroman timski napor uz malu pomoć uskršnje plime u zalivu Chesapeake. Evergreen, Ever Forvard je [ponovno]“, rekao je on.

On je rekao da je pokušaj oslobađanja masivnog broda bio timski napor uključujući pomoć Donjon-Smit, LLC, menadžera za spasavanje i američke obalske straže.

Ever Forvard se upravo natovario teretom u Baltimoru i kretao se prema jugu ka Norfolku, Va., kada se nasukao 13. marta. Navodno je kontejnerski brod promašio skretanje napuštajući Baltimor, zbog čega je završio u plitkim vodama kod Pasadene .

Posada je radila nedeljama da bi oslobodila brod. Koristili su „svaki aspekt sektora, uključujući bagerovanje, pomorsku konstrukciju, tegljače, barže (palubne barže, kranove i vučne barže)“, rekao je Dojl.

Saga o Ever Forvardu podsećala je na Ever Given, koji je takođe u vlasništvu Evergreen Marine Corp sa sedištem na Tajvanu. Ever Given je blokirao Suecki kanal šest dana prošlog marta, uzrokujući velike poremećaje u transportu.